Trump: Iran je napravio veoma veliku grešku

Stradali su civili u planinskom području Vazir Tangi u provinciji Nangahar (Ilustracija)

Američki predsjednik Donald Trump danas je putem Twittera ocijenio kao “veoma veliku grešku” iransko obaranje američkog drona, za koje Washington tvrdi da se dogodilo u međunarodnom zračnom prostoru, a Teheran da se dogodilo iznad teritorije Irana.

“Iran je napravio veoma veliku grešku!”, tvitao je Trump.

Kasnije je američki predsjednik u obraćanju novinarima umanjio važnost rušenja drona, ocijenivši da je to učinio neko “neoprezan i glup”, ali i da bi “bila velika razlika” da je letjelicom upravljao pilot.

Iako komentari sugeriraju da Trump ne želi produbiti nedavni niz incidenata s Iranom, američki predsjednik također je upozorio da njegova zemlja “to neće trpjeti”, prenosi Hina.

“Teško je povjerovati da je to bilo namjerno, ako želite znati istinu. Mislim da je možda riječ o nekome ko je bio neoprezan i glup tog dana”, rekao je Trump.

Centralno zapovjedništvo američke vojske (CENTCOM) potvrdilo je ranije danas da su iranske snage oborile američki dron, navodeći da se “neisprovocirani napad” dogodio u međunarodnom zračnom prostoru, dok iz Teherana upozoravaju Pentagon da ne narušava iranski zračni prostor, prenosi AP.

‘Iranski izvještaji su lažni’

U saopćenju se navodi da je bespilotna letjelica RQ-4A Global Hawk za nadgledanje mora rano jutros “oborena iranskim raketnim sistemom zemlja-zrak dok je operisala u međunarodnom zračnom prostoru nad Hormuskim moreuzom”.

Prema navodima CENTCOM-a, “lažni su iranski izvještaji da je letjelica bila nad Iranom” i riječ je o “neisprovociranom napadu na američki objekat za nagledanje u međunarodnom zračnom prostoru”.

AP prenosi da je Ministarstvo vanjskih poslova Irana upozorilo SAD da ne narušava iranski zračni prostor nakon što je Revolucionarna garda Irana oborila američki dron.

Poluzvanična iranska agencija Tasnim objavila je saopćenje Ministarstva vanjskih poslova u kojem se kaže da Iran ne može dopustiti “nezakonite prelaske preko teritorije i upade u svoj zračni prostor bilo kojem stranom letećem objektu”.

Navodi se da “oni koji su upali snose punu odgovornost” za ono što se dogodilo.

Izvor: Agencije