‘Stiglo je žrtveno janje’ – snimci rezanja Khashoggijevog tijela

Khashoggi je posljednji put viđen živ prilikom ulaska u Konzulat Saudijske Arabije u Istanbulu (EPA)

Novi izvještaj Ujedinjenih naroda objavljen u srijedu otkriva kakav je dijalog vođen između članova tima zaduženog da raskomada tijelo saudijskog novinara Jamala Khashoggija nakon ubistva u konzulatu njegove države u Istanbulu.

Izvještaj UN-a otkriva nove šokantne detalje o trenucima prije nego što je saudijski novinar ubijen, a njegovo tijelo raskomadano u oktobru 2018.

U izvještaju se navodi da su dvojica osumnjičenih ubica bila zabrinuta zbog zadatka koji su trebali izvršiti dok su čekali u saudijskom konzulatu.

U izvještaju Agnes Callamard, specijalne izvjestiteljice UN-a za vansudske egzekucije, navodi se da je Maher Mutreb, saudijski obavještajni oficir koji je sarađivao s visokim savjetnikom saudijskog prestolonaljednika, postavio pitanje: “Hoće li biti moguće staviti truplo u vreću?”

‘Prvi put režem na tlu’

Salah al-Tubaigy, forenzičar iz saudijskog Ministarstva unutrašnjih poslova, odgovorio je: “Ne, preteško je.”

Dodao je kako se nada da će njegov “zadatak biti lagan”.

Tubaigy je nastavio: “Zglobovi će biti odvojeni. To nije problem. Tijelo je teško. Prvi put režem na tlu. Ako uzmemo plastične vreće i izrežemo ga [tijelo] na dijelove, bit će završeno. Zamotat ćemo svaki dio.”

Na kraju razgovora s Tubaigyjem Mutreb je pitao: “Je li žrtveno janje stiglo?”

U razgovoru se nijednom ne spominje Khashoggijevo ime, koji dvije minute kasnije ulazi u zgradu.

Nakon što je ušao, primljen je u konzulov ured na drugom spratu, gdje se susreo s Mutrebom.

Khashoggi je poznavao Mutreba od ranije jer su prije nekoliko godina radili zajedno u saudijskoj ambasadi u Londonu.

‘Skrati… Skini jaknu.’

Mutreb je tražio od Khashoggija da pošalje svom sinu SMS-poruku, na što je Khashoggi odgovorio: “Šta da napišem? ‘Vidimo se uskoro’? Ne mogu reći da sam otet.”

Mutreb je odgovorio: “Skrati… Skini jaknu.”

“Kako bi se to moglo dogoditi u Ambasadi?”, rekao je Khashoggi.

“Neću ništa napisati”, dodao je.

“Napišite [poruku], g. Jamale! Požurite! Pomozite nam kako bismo i mi pomogli Vama, jer ćemo vas na kraju vratiti u Saudijsku Arabiju. Ako nam ne pomognete, znate šta će se u konačnici dogoditi; neka ovaj problem dobro završi”, rekao je Mutreb.

U izvještaju se navodi da ostatak snimka sadrži zvukove kretanja, teško disanje, zvuk motanja plastičnih kesa, što je i bio zaključak turske obavještajne službe nakon ubistva Khashoggija: da su saudijski zvaničnici isjekli njegovo tijelo.

Ubijen uoči vjenčanja

U izvještaju se poziva na provođenje nepristrane međunarodne istrage o ulozi saudijskog prestolonasljednika Muhammeda bin Salmana i saudijskih zvaničnika u Khashoggijevom ubistvu.

Izvještaj se zasniva na snimcima, forenzičkim istragama turskih istražilaca i informacijama sa suđenja osumnjičenima u Saudijskoj Arabiji.

Khashoggi je posljednji put viđen živ prilikom ulaska u Konzulat Saudijske Arabije u Istanbulu 2. oktobra prošle godine, gdje je trebao preuzeti dokumente za svoje planirano vjenčanje.

Izvor: Agencije


Povezane

Specijalna izvjestiteljica UN-a za vansudska pogubljenja Agnes Callamard objavila je izvještaj u kojem Saudijsku Arabiju smatra odgovornom za ubistvo novinara Jamala Khashoggija.    Pozvala je na daljnju istragu i utvrđivanje pojedinačne odgovornosti visokih saudijskih zvaničnika, uključujući i prijestolonasljednika Mohammeda bin Salmana. Ubistvo Khashoggija je međunarodni zločin koji zahtijeva istragu UN-a, tvrdi Callamard.  Ubijen je 2. […]

Published On 19 Jun 2019

Posebna izvjestiteljica UN-a trebala bi objaviti svoj dugo očekivani izvještaj o ubistvu saudijskog novinara Jamala Khashoggija. U ranim nalazima Agnes Callamard je rekla kako se ubistvo u saudijskom konzulatu u Istanbulu prošlog oktobra dogodilo s predumišljajem.

Published On 19 Jun 2019
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO