SAD: Dron bio 34 kilometra od Irana; Iran: SAD laže

Američka vojska objavila je u četvrtak da je Iran oborio američki dron dok je letio u međunarodnom zračnom prostoru iznad Hormuskog moreuza, otprilike 34 kilometra od najbliže lokacije na iranskoj obali, no iranski šef diplomatije optužuje Washington za laž i najavljuje tužbu pri Ujedinjenim narodima, prenose agencije. 

Američka bespilotna letjelica bila je na velikoj nadmorskoj visini u međunarodnom zračnom prostoru iznad Hormuskog moreuza, otprilike 34 kilometra od najbliže lokacije na iranskoj obali, rekao je u Pentagonu general-pukovnik Joseph Guastella, zapovjednik američke ratne avijacije na Bliskom istoku. 

“Ovaj opasni i eskalacijski napad je neodgovoran i dogodio se u blizini utvrđenih zračnih koridora između Dubaija, Ujedinjenih Arapskih Emirata i Muscata u Omanu, te je mogao ugroziti nevine civile”, rekao je Guastella novinarima, koji nisu imali pravo postaviti pitanja.

‘SAD upao na našu teritoriju’

“Ni u jednoj trenutku misije dron nije prekršio iranski zračni prostor”, ustvrdio je Guastella, kako prenosi Reuters.

Dodao je da je bespilotna letjelica pala u međunarodno more.

Iranski ministar vanjskih poslova Mohammad Javad Zarif optužio je Washington da laže o tome gdje je bio srušeni dron te ustvrdio da je SAD upao u iransku teritoriju.

“SAD provodi ekonomski terorizam protiv Irana, izveo je tajne akcije protiv nas i sada je upao na našu teritoriju”, napisao je na Twitteru Zarif.

“Predstavit ćemo ovu novu agresiju UN-u i pokazati da je SAD lagao o međunarodnom moru”, rekao je.

“Ne tražimo rat, ali ćemo revnosno braniti naše nebo, kopno i vode”, upozorio je Zarif.

Izvor: Al Jazeera i agencije