Revolucionarna garda oborila američki dron iznad Irana

Iranska državna agencija navodi kako je riječ o bespilotnoj letjelici tipa RQ-4 Global Hawk (EPA)

Iran je oborio bespilotnu letjelicu Sjedinjenih Američkih Država raketom zemlja-zrak u četvrtak, pojačavši strahove kako bi u Zaljevu moglo doći do većeg vojnog okršaja Teherana i Washingtona.

Dok elitna Revolucionarna garda (IRGC) tvrdi kako je američka letjelica oborena dok je letjela u iranskom zračnom prostoru, zvaničnici iz SAD-a navode kako je dron bio u međunarodnoj teritoriji.

„Dron za prismotru Global Hawk američke proizvodnje je oboren u južnoj priobalnoj provinciji Hormozgan“, navodi se na internetskoj stranici Garde.

„Oboren je kada je ušao u iranski zračni prostor kod distrikta Kouhmobarak na jugu.“

Današnji incident je prvi napad na američku imovinu koji je Iran izveo u vrijeme eskaliranja krize nastale američkim nametanjem sankcija Teheranu ranije ove godine i povećanjem broja trupa u Zaljevu.

Spremni za rat

Američka vojska je negirala da je bilo koja njena bespilotna letjelica ušla u iranski zračni prostor.

„Nije bilo drona iznad iranske teritorije“, kazao je mornarički kapetan Bill Urban, glasnogovornik američke Centralne komande za agenciju AP i nije više komentirao situaciju.

Dva neimenovana zvaničnika iz SAD-a kazala su kako je bespilotna letjelica američke mornarice MQ-4C Triton oborena iranskom raketom zemlja-zrak u međunarodnom zračnom prostoru iznad Hormuškog moreuza. Nisu dali više detalja.

General Hossein Salami, komandant IRGC-a, kazao je u četvrtak kako je obaranje drona slanje „jasne poruke“ SAD-u.

„Naše granice su naša crvena linija. Iran će odgovoriti na svaki vid strane agresije, a naša reakcija bit će apsolutna, odlučna i jasna“, istakao je Salami, a prenosi Fars, agencija bliska Revolucionarnoj gardi.

Dodao je kako Iran „nema namjeru ratovati sa bilo kojom državom, ali smo spremni za rat“.

Napadi na tankere

Napetost između Irana i Sjedinjenih Američkih Država zaoštrila se od prošle godine, nakon što je američki predsjednik Donald Trump izašao iz 2015. godine zaključenog nuklearnog sporazuma između Teherana i svjetskih sila i obnovio sankcije toj državi te nastoji svesti na nulu iranski izvoz nafte.

Sjedinjene Američke Države pojačavaju vojnu prisutnosti na Bliskom istoku, raspoređujući nosač aviona, bombardere i sisteme projektila Patriot.

Tenzije su dodatno pojačane posljednjih dana nakon napada na dva naftna tankera kod Hormuškog moreuza, velike rute za transport nafte.

Washington i njegovi regionalni saveznici, Saudijska Arabija i Ujedinjeni Arapski Emirati, optužuju Teheran za napad, koji to odbacuje kao “neosnovano”.

Izvor: Agencije