Malezija: Smiješne optužbe za rušenje aviona na letu MH17

Mahathir misli da bi ubistvo generala moglo voditi eskalaciji u onome "što se zove terorizam" (EPA)

Malezijski premijer Mahathir Mohamad ocijenio je u četvrtak “smiješnom” odluku da se trojici Rusa i jednom Ukrajincu u martu 2020. sudi za nesreću aviona na letu MH17 Malaysia Airlinesa, koji je 2014. srušen projektilom u istočnoj Ukrajini.

“Jako smo nezadovoljni jer je to od početka pretvoreno u vrlo ispolitiziranu aferu kako bi se optužilo Rusiju”, rekao je on novinarima dan nakon objave odluke.

“To je smiješno. Što se nas tiče, želimo dokaze krivice. Zasad ne postoji nikakav dokaz, samo glasine.”

Rusija negira umiješanost u tu nesreću, u kojoj je poginulo 298 ljudi, većinom Holanđana.

Međunarodna istraga

U maju 2018. međunarodni istražioci iz Australije, Belgije, Malezije, Holandije i Ukrajine objavili su kako su utvrdili da je projektil kojim je srušen avion poticao iz 53. ruske protivzračne brigade bazirane u Kursku, na zapadu Rusije.

Ministarstvo vanjskih poslova Malezije objavilo je ranije kako želi da suđenje bude “transparentno, vjerodostojno i efikasno”.

Međunarodni istražioci u srijedu su objavili da će Rusi Sergej Dubinski, Igor Girkin i Oleg Pulatov te Ukrajinac Leonid Harčenko, visokopozicionirani proruski separatisti na istoku Ukrajine, biti prvi koji će biti privedeni pred lice pravde u tom slučaju.

Holandski tužilac Fred Westerbeke rekao je da su ti ljudi optuženi da su na istok Ukrajine dopratili protivzračni sistem Buk, kojim je, po zaključku istražilaca, ispaljen projektil koji je 17. jula 2014. srušio malezijski Boeing 777, koji je letio na liniji Amsterdam – Kuala Lumpur.

Suđenje sljedeće godine u Schipholu

Rusija je ocijenila da su te optužbe “neosnovane”.

Sjedinjene Američke Države pozvale su zvaničnu Moskvu da “pravda bude zadovoljena”.

Suđenje bi trebalo početi 9. marta 2020. na sudu u Schipholu, u predgrađu Amsterdama.

Moguće je da će se optuženicima suditi u odsutnosti jer Rusija i Ukrajina ne izručuju svoje državljane u inozemstvo.

Za optuženicima su izdani međunarodni nalozi za hapšenje.

Izvor: Agencije