Indija poslala borbene brodove u Omanski zaljev

Brodovi indijske mornarice razmješteni su u Omanskom i Perzijskom zaljevu kako bi preduzele pomorske sigurnosne operacije, navodi Indija (EPA)

Indijska mornarica poslala je dva broda u Omanski zaljev kako bi osigurala siguran prolaz za brodove koji plove pod indijskom zastavom, saopćilo je ministarstvo odbrane Indije.

Prije sedmicu dana u ovoj regiji napadnuta su dva naftna tankera, a Sjedinjene Američke Države su za napad na norveški i japanski tanker optužile Iran što on negira, prenosi Reuters.

Brodovi indijske mornarice Chennai i Sunayna “razmješteni su u Omanskom i Perzijskom zaljevu kako bi preduzele pomorske sigurnosne operacije”, navelo je indijsko ministarstvo u saopćenju.

Dodaje se da mornarica također izvodi zračni nadzor nad tom oblašću, prenosi Tanjug.

Američka vojska objavila je videosnimak slabe rezolucije tvrdeći da je pomorska patrola iranske vojske pokušala ukloniti neeksplodiranu minu na jednom od dva broda. Vojska Sjedinjenih Američkih Država objavila je i fotografije.

Rast tenzija

“Optužbe protiv iranskih oružanih snaga i objavljeni videosnimak u vezi s incidentom nemaju osnovu i to kategorično odbacujemo”, rekao je ranije iranski ministar odbrane Amir Hatami.

Prema njegovim riječima, iranske snage bile su među prvima koje su se približile tankerima nakon nesreće i pružile im pomoć. Iranske snage spasile su 23 osobe na jednom od dva broda.

Kada su iranske snage stigle do drugog broda, posada je rekla da im je neki brod pritekao u pomoć, rekao je Hatami i dodao da su vjerovatno Amerikanci došli prvi na to mjesto prikazano na snimku.

Dva tankera, jedan norveški, a drugi japanski, bila su mete napada. Incident se dogodio 55 km od iranske obale.

Na tom području već više od mjesec dana vladaju tenzije između Irana i SAD-a.

Washington, koji i dalje pojačava ekonomske i diplomatske sankcije Teheranu nakon istupanja iz međunarodnog sporazuma o iranskom nuklearnom programu, početkom maja uputio je dodatne vojne snage na Bliski istok.

Sjedinjene Američke Države tada su optužile Iran da priprema “neposredne napade protiv američkih interesa”.

Izvor: Agencije