Papa od Roma zatražio oprost zbog diskriminacije i zlostavljanja

Papa je pozvao Rome da preuzmu veću društvenu ulogu (Reuters)
Papa je pozvao Rome da preuzmu veću društvenu ulogu (Reuters)

Papa Franjo je u nedjelju u ime Katoličke crkve od Roma zatražio oprost zbog “zlostavljanja, diskriminacije i segregacije” koje je pretrpjela ova zajednica, s čijim se članovima susreo za vrijeme posjeta Rumunjskoj.

Takvo njegovo stajalište moglo bi pojačati napetosti u odnosima s talijanskim ministrom unutarnjih poslova Matteom Salvinijem, koji otvoreno iskazuje neprijateljsko stajalište prema svim imigrantima, prenosi Hina.

“U ime Crkve od Gospodina, i od vas tražom oprost za razdoblje u povijesti kada smo vas diskriminirali, zlostavljali ili pogrešno razumjeli”, rekao je papa u govoru pred članovime romske zajednice u gradu Blaju, u središnjoj Rumunjskoj.

Salvini prijeti zatvoriti sva romska naselja

Salvini, koji se često sukobljavao s papom u pogledu migranata, prošli je mjesec gnjevno reagirao kada je papa u Vatikanu primio grupu Roma.

Čelnik krajnje desne Lige i zamjenik talijanskog premijera tada je obećao da će zatvoriti sva romska naselja u Italiji.

Zadnja faza papina trodnevnog posjeta Rumunjskoj bio je sastanak s pripadnicima romske manjine, koja broji između milijun i dva milijuna ljudi u zemlji od oko 20 milijuna stanovnika.

Riječ je o siromašnoj i često jako marginaliziranoj zajednici.

Papu su dočekale i pozdravile tisuće stanovnika četvrti Barbu Lautaru, podignute duž uske ulice koju čine malene kuće stisnute jedna uz drugu.

Nakon što je pozdravio obitelj s djetetom koje mu je uručilo buket cvijeća, papa se obratio vjernicima malene kvartovske crkve te pozvao Rome da “preuzmu veću društvenu ulogu, ne strahujući pritom podijeliti i pokazati posebnosti koje ih čine takvima kakvi jesu”.

‘Zlo nije bilo strano ni kršćanima’

Pritom je podsjetio na romski “osjećaj za obitelj, solidarnost, gostoljubivost, zaštitu najslabijih u zajednici, poštivanje nadređenih te spontanost i radost življenja”.

“U srcu osjećam težinu, a to je težina diskriminacije, segregacije i maltretiranja kroz koje je prošla vaša zajednica. Povijest nam govori da tolika količina zla nije bila strana čak ni kršćanima, čak ni katolicima.”

“Ravnodušnost proizlazi iz predrasuda, ona potiče ogorčenost”, rekao je papa sa žaljenjem, osudivši “riječi koje bole” i “stajališta koja siju mržnju i dovode do udaljavanja”.

Procjenjuje se da se u Europi broj Roma kreće između 10 i 12 milijuna, što iznosi blizu 1,2 posto stanovništva Evropske unije.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO