Iran: Prvi metak u Zaljevu diže cijenu nafte iznad 100 dolara

Amerikanci znaju da su njihove oružane snage u regiji na distanci koju mogu pogoditi iranske rakete (EPA)
Amerikanci znaju da su njihove oružane snage u regiji na distanci koju mogu pogoditi iranske rakete (EPA)

Bilo kakav sukob između Irana i Sjedinjenih Američkih Država u Zaljevu utjecao bi na to da cijena nafte skoči iznad 100 dolara za barel, upozorio je u nedjelju visoki iranski zvaničnik Yahya Rahim Safavi.

“Prvi metak u Zaljevu dovest će do skoka cijene nafte iznad 100 dolara za barel, što će biti nepodnošljivo za Ameriku, Evropu i američke saveznike, kao što su Japan i Južna Koreja”, rekao je Safavi, koji je najviši vojni savjetnik iranskog vrhovnog vjerskog vođe, ajatolaha Alija Khameneija.

Kako je dodao, Amerikanci su potpuno svjesni činjenice da su njihove oružane snage u regiji na distanci koju mogu pogoditi iranske rakete.

Udarna grupa bombardera

Safavi je kazao kako su sve američke i strane mornaričke snage u Zaljevu u dometu raketa zemlja-more iranske Revolucionarne garde.

Politička kriza između Irana i SAD-a dovela je do zaoštravanja situacije u Zaljevu, a naročito poslije odluke Washingtona da pošalje udarnu grupu bombardera, na čelu s nosačem aviona “USS Abraham Lincoln” kao signal Teheranu, podsjećaju agencije.

Pentagon je ovaj korak okarakterizirao kao odgovor na dokaz povećane spremnosti Irana da izvede ofanzivu protiv američkih snaga i interesa SAD-a.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO