Iran: Razbili smo mrežu američkih špijuna

Iranska državna televizija nedavno je emitirala specijalni program o detaljima operacije provedene 2013. u kojoj su iranske vlasti razbile špijunsku mrežu CIA-e (Reuters)

Iran je u utorak saopćio da je razbio novu špijunsku mrežu povezanu s Centralnom obavještajnom agencijom Sjedinjenih Američkih Država (CIA), opisujući tu operaciju kao “veliki udarac” Washingtonu, usred nastavka napetosti između dvije strane.

“Na osnovu naših obavještajnih informacija i tragova prikupljenih unutar američkih obavještajnih službi nedavno smo pronašli nove agente koje je regrutirala Amerika i razbili tu novu mrežu”, saopćila je iranska državna agencija IRNA, citirajući šefa jedinice za suzbijanje špijunaže pri iranskom Ministarstvu obavještajnih poslova.

Šef jedinice za borbu protiv špijunaže izjavio je da je Teheran uhapsio jedan broj agenata s iranskim državljanstvom.

Pojašnjava da su ovi agenti radili na pristupu industrijskom, vojnom, ekonomskom i kibernetičkom sektoru.

Agencija navodi da su pojedini članovi mreže CIA-e lišeni slobode i predani pravosuđu, dok se protiv drugih trebaju provesti “dodatne istrage”.

U onome što je nazvano “velikim udarcem” američkim obavještajnim službama Teheran je saopćio da je operacija izvršena u saradnji sa “stranim saveznicima”, bez navođenja bilo koje države, prenosi agencija IRNA.

Iranska državna televizija nedavno je emitirala specijalni program o detaljima operacije provedene 2013. godine u kojoj su iranske vlasti razbile špijunsku mrežu CIA-e.

Napetost i strahovi

Napetost između Irana i SAD-a porasla je od maja ove godine, što je izazvalo zabrinutost međunarodne zajednice da bi situacija na Bliskom istoku mogla eskalirati.

Washington je u ponedjeljak saopćio da su poslana vojna pojačanja u regiju, nekoliko dana nakon napada na dva tankera u Omanskom zaljevu, dok je Rusija upozorila na opasnost od izazivanja Irana i vršenja pritisaka kako bi se ta zemlja uvukla u rat.

Washington je optužio Teheran da stoji iza napada na dva tankera, što je Teheran žestoko odbacio.

Iranski predsjednik Hassan Rouhani izjavio je u utorak da njegova država neće počinjati rat protiv bilo koje države. Osudio je američke napore da se Teheran izolira, rekavši da administracija američkog predsjednika Donalda Trumpa nema iskustva u međunarodnim odnosima.

Važno je napomenuti da je Trump povukao svoju zemlju iz nuklearnog sporazuma koji su velike sile potpisale s Teheranom polovinom 2015. u vrijeme mandata predsjednika Baracka Obame. Nakon odluke o povlačenju iz sporazuma Trump je ponovo nametnuo teške ekonomske sankcije Iranu.

Iran je, s druge strane, zaprijetio da će se odreći svojih obaveza iz nuklearnog sporazuma ako druge strane ne budu zaštitile iranske ekonomske interese pred američkim sankcijama.

Ostale zemlje potpisnice tog sporazuma jesu Rusija, Kina, Francuska, Ujedinjeno Kraljevstvo i Njemačka te Evropska unija.

Izvor: Al Jazeera i agencije