Iran odbacio američke optužbe o napadu na tankere

Američka vojska objavila je videosnimak slabe rezolucije tvrdeći da je pomorska patrola iranske vojske pokušala ukloniti neeksplodiranu minu na jednom od dva broda (EPA)

Iranski ministar odbrane Amir Hatami kategorično je odbacio američke optužbe prema kojima je Teheran odgovoran za napade na dva tankera u Omanskom zaljevu, prenijela je agencija IRNA.

Washington optužuje Iran da je odgovoran za eksplozije koje su oštetile dva tankera 13. juna, prenosi Beta.

Američka vojska objavila je videosnimak slabe rezolucije tvrdeći da je pomorska patrola iranske vojske pokušala ukloniti neeksplodiranu minu na jednom od dva broda. Vojska Sjedinjenih Američkih Država objavila je i fotografije.

“Optužbe protiv iranskih oružanih snaga i objavljeni videosnimak u vezi s incidentom nemaju osnovu i to kategorično odbacujemo”, rekao je general Hatami.

Prema njegovim riječima, iranske snage bile su među prvima koje su se približile tankerima nakon nesreće i pružile im pomoć. Iranske snage spasile su 23 osobe na jednom od dva broda.

Kada su iranske snage stigle do drugog broda, posada je rekla da im je neki brod pritekao u pomoć, rekao je Hatami i dodao da su vjerovatno Amerikanci došli prvi na to mjesto prikazano na snimku.

Napad na tankere

Iransko Ministarstvo vanjskih poslova prošle sedmice ocijenilo je neosnovanima američke optužbe o napadu.

Iranski zvaničnici pretpostavljaju da je Washington iza tih napada koji su se dogodili za vrijeme posjete japanskog premijera Shinza Abea Teheranu.

Dva tankera, jedan norveški, a drugi japanski, bila su mete napada. Incident se dogodio 55 km od iranske obale.

Na tom području već više od mjesec dana vladaju tenzije između Irana i SAD-a.

Washington, koji i dalje pojačava ekonomske i diplomatske sankcije Teheranu nakon istupanja iz međunarodnog sporazuma o iranskom nuklearnom programu, početkom maja uputio je dodatne vojne snage na Bliski istok.

Sjedinjene Američke Države tada su optužile Iran da priprema “neposredne napade protiv američkih interesa”.

Izvor: Agencije