Iran neće dati Evropi više vremena za spas nuklearnog sporazuma

Teheran je u maju saopćio da će reducirati svoje povinovanje nuklearnom sporazumu (EPA)

Iran je u srijedu saopćio da neće dati evropskim silama više vremena nakon isteka roka 8. jula za spašavanje nuklearnog sporazuma, štiteći ga od američkih sankcija.

Glasnogovornik iranske Organizacije za atomsku energiju Behrouz Kamalvandi izjavio je da je Teheran spreman realizirati prijetnju obogaćivanja uranija na više nivoa ako Evropljani ne pokažu inicijativu, u potezu koji bi prekršio odredbe nuklearnog sporazuma sa svjetskim silama.

Svako takvo kršenje povećalo bi ionako velike napetosti između Irana i američkog predsjednika Donalda Trumpa, koji je izjavio da je spreman preduzeti vojnu akciju kako bi spriječio Teheran da se domogne nuklearne bombe.

Teheran je u maju saopćio da će reducirati svoje povinovanje nuklearnom sporazumu postignutom sa svjetskim silama 2015. u znak protesta zbog američke odluke o povlačenju iz sporazuma i ponovnog uvođenja sankcija Iranu prošle godine.

Zaštititi ekonomiju od sankcija SAD-a

Iran navodi da će početi obogaćivati uranij do viših nivoa ako evropske potpisnice sporazuma ne zaštite njegovu ekonomiju od američkih sankcija u roku 60 dana.

“Iranski dvomjesečni rok preostalim potpisnicama nuklearnog sporzuma ne može biti produžen, a druga faza bit će provedena tačno onako kako je planirano”, navodi Kamalvandijeve riječi novinska agencija Tasnim.

Iranski ministar za naftu Bijan Zanganeh također je izjavio u srijedu da Evropa ne pomaže u suprotstavljanju američkim sankcijama iranskom energetskom sektoru kupovinom njegove nafte, prenosi Reuters.

Izvor: Agencija