Iran: Neće biti rata s Amerikom

Iran je u maju prestao ispunjavati neke obaveze iz nuklearnog sporazuma sklopljenog sa svjetskim silama (EPA)

Između Irana i SAD-a neće biti vojnog sukoba, rekao je sekretar iranskog Vrhovnog nacionalnog sigurnosnog vijeća, prenosi državna novinska agencija IRNA.

Zabrinutost zbog mogućeg vojnog sukoba između Irana i SAD-a porasla je nakon prošlosedmičnih napada na dva tankera u Omanskom zaljevu.

Washington je okrivio dugogodišnjeg neprijatelja Iran za napade, ali je Teheran opovrgnuo upletenost u napade.

“Između Irana i Amerike neće biti vojnog sukoba jer nema razloga za rat. Optuživanje drugih zemalja postalo je među američkim zvaničnicima uobičajena praksa dok nastoje izvršiti pritisak na druge zemlje”, rekao je Ali Shamhani. 

U međuvremenu je glasnogovornik iranske Organizacije za atomsku energiju Behruz Kamalvandi rekao da Teheran neće produžiti dvomjesečni rok za početak povlačenja iz obaveza dogovorenih u okviru nuklearnog sporazuma.

Iran je u maju prestao ispunjavati neke obaveze iz nuklearnog sporazuma sklopljenog sa svjetskim silama nakon što se SAD jednostrano povukao iz sporazuma 2018. te ponovo nametnuo sankcije Teheranu.

Obogaćivanje urana

Iranski predsjednik Hassan Rouhani izjavio je da je povlačenje iz dijela obaveza prema tom sporazumu “minimalna” mjera koju je Teheran mogao usvojiti. 

U svom govoru u srijedu, koji je prenosila državna televizija, Rouhani je rekao da Iran neće pregovarati sa SAD-om pod pritiskom.

Iran je u maju objavio da će početi obogaćivati uran na višem nivou ako svjetske sile ne zaštite svoje ekonomije od američkih sankcija unutar 60 dana.

“Iranski dvomjesečni rok preostalim potpisnicama JCPOA (nuklearnog sporazuma) ne može biti produžen, a druga faza bit će provedena kao što je planirano”, rekao je Kamalvandi, a prenosi ga novinska agencija Tasnim.

Izvor: Agencije