Evropljani planiraju nove korake prema Iranu

Tri evropske države nastoje sačuvati sporazum između velikih sila i Irana (Reuters)

Velika Britanija, Francuska i Njemačka planiraju iznova pokušati zadržati Iran u nuklearnom sporazumu iz 2015. godine, uprkos prijetnji Teherana da će prekršiti jedno od glavnih ograničenja, ali se oni možda bliže kraju diplomatskog puta na koji su stupili prije više od 15 godina.

Tri evropske države nastoje sačuvati sporazum između velikih sila i Teherana od kako se američki predsjednik Donald Trump jednostrano povukao iz njega prošle godine i počeo ponovo uvoditi američke sankcije.

Dok je početna reakcija Iranaca izgleda bila čekati u nadi da će Trump izgubiti izbore 2020. godine, Trumpova iznenađujuća odluka u maju da pokuša svesti iranski izvoz nafte na nulu promijenila je njihovu kalkulaciju.

Napadi na tankere u Zaljevu

Rezultat je niz napada u Zaljevu za koje Sjedinjene Američke Države krive Iran ili njegove saveznike, uprkos negiranju Teherana, kao i prijetnja Irana u ponedjeljak da će za deset dana prekršiti u dogovoru iz 2015. godine predviđena ograničenja njegovih zaliha uranijeva heksafluorida.

“Ako to učine, igra je gotova za Evropsku uniju”, rekao je visoki zvaničnik EU-a, uz uvjet da ostane neimenovan.

Napadi na šest tankera u regiji od početka maja te dva napada bespilotnim letjelicama na saudijska postrojenja za vađenje nafte ojačali su strahovanje od izbijanja američko-iranskog sukoba, namjerno ili slučajno.

Diplomati kažu kako će tri evropske zemlje, koje su 2003. godine počele razgovore s Iranom o ograničavanju njegovog nuklearnog programa, pojačati diplomatsku aktivnost narednih dana, između ostalog i razgovorima između tri države i političkih direktora EU-a u četvrtak u Briselu.

Posebni američki predstavnik za Iran Brian Hook planira se sastati s političkim direktorima tri evropske države u Parizu 27. juna, na dan do kada će Iran, kako je najavio, prekršiti sporazum, rekla su dva izvora.

‘Moramo ih odvući sa ruba’

Britanski, francuski i njemački ministri vanjskih poslova mogli bi posjetiti Teheran kako bi razgovarali o nuklearnom sporazumu, ali je to za sada samo mogućnost.

Troje diplomata je izjavilo kako bi se zajednička komisija, uspostavljena prema nuklearnom sporazumu, mogla sastati u naredne dvije sedmice.

Nakon što se SAD povukao, ti razgovori bi okupili zvaničnike iz Velike Britanije, Kine, Francuske, Njemačke, Irana, Rusije i EU-a.

Diplomate su istakle kako su tri države umorne od iranskih zahtjeva da održe sporazum koji je Washington prekršio te rekle kako ako to učini i Teheran oni ne bi imali izbora nego da pristanu na ponovno uvođenje sankcija Ujedinenih naroda.

“Moramo ih odvući sa ruba, ali neka bude jasno: naša granica tolerancije u nuklearnom pitanju je nula”, kazao je drugi visoki evropski zvaničnik, pozivajući Rusiju i Kinu da se više angažiraju.

Izvor: Agencije