Trump ‘uklanja’ milione ilegalnih imigranata iz SAD

Meksiko se složio da preuzme imigrante iz Centralne Amerike koji traže azil u SAD-u (EPA)

Predsjednik SAD-a Donald Trump je izjavio da će američke vlasti sljedeće sedmice početi s “uklanjanjem” miliona imigranata koji su ilegalno u zemlji.

“Sljedeće sedmice Agencija za imigraciju i carinu – ICE počet će proces uklanjanja miliona ilegalnih imigranata koji su nezakonito našli način da uđu u SAD”, objavio je Trump, pozivajući se na ICE.

“Oni će biti uklonjeni istom brzinom kojom su ušli”, rekao je on, ali nije dalje precizirao, prenosi Tanjug.

Meksiko raspoređuje Nacionalnu gardu

Procjenjuje se da se u SAD-u nalazi oko 12 miliona ilegalnih imigranata, uglavnom iz Meksika i zemalja Centralne Amerike.

Prema sporazumu postignutom ranije ovog mjeseca, Meksiko se složio da preuzme imigrante iz Centralne Amerike koji traže azil u SAD-u, dok se njihovi slučajevi ne riješe na američkim sudovima.

Sporazum kojim se Meksiko obavezao da će rasporediti snage Nacionalne garde da zaustave useljenike iz Centralne Amerike na granici sa SAD-om spriječio je da Trump provede svoje prijetnje o uvođenju taksi na robu iz Meksika.

Izvor: Agencije


Povezane

Tokom vikenda mnogi su slavili sporazum postignut između Meksika i SAD-a. Iako, prema navodima u medijima, u njemu nema praktički ništa novo, dvije vlade su ga proglasile velikim uspjehom. Migranti iz srednjoameričkih zemalja koji pokušavaju doći do SAD-a vide ga malo drugačije. 

Published On 10 Jun 2019
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO