SAD šalje dodatnih 1.000 vojnika na Bliski istok

Strahovanja od novih sukoba između Irana i SAD-a su snažno pojačana (AP)

Vršitelj dužnosti američkog ministra odbrane Patrick Shanahan objavio je kako će Sjedinjene Američke Države poslati dodatnih 1.000 vojnika na Bliski istok, kako bi ojačale odbranu zbog, kako je rekao, iranskih prijetnji, prenose agencije.

“Nedavni iranski napadi potvrđuju vjerodostojne obavještajne podatke koje smo imali o neprijateljskom ponašanju iranskih snaga i njihovih saveznika, koji prijete američkom osoblju i američkim interesima u regiji”, rekao je on.

Strahovanja od novih sukoba između Irana i SAD-a pojačana su nakon optužbi administracije predsjednika Donalda Trumpa da je Teheran prošlog četvrtka izveo napade na dva naftna tankera u Omanskome zaljevu, važnoj ruti za prevoz nafte.

Iran uporno odbacuje bilo kakvu odgovornost.

Iran: To je nuklearna ucjena

Američko-iranske napetosti sve su veće posljednjih sedmica, godinu nakon što je Trump objavio da se Washington povlači iz nuklearnog sporazuma s Iranom iz 2015. godine.

Iran je u ponedjeljak objavio kako će u roku od deset dana premašiti međunarodno dogovoreno ograničenje zaliha obogaćenog uranija, no dodao je kako evropske države još imaju vremena sačuvati nuklearni dogovor.

U znak zabrinutosti zapadnih zemalja zbog iranskih namjera, glasnogovornik Vijeća za nacionalnu sigurnost Bijele kuće nazvao je plan “nuklearnom ucjenom” i istakao kako na njega treba odgovoriti međunarodnim pritiskom.

Velika Britanija je upozorila kako će, ako Iran prekorači dopuštene limite iz sporazuma, London razmotriti “sve opcije”.

Izrael, SAD-ov bliski saveznik i zakleti iranski neprijatelj, pozvao je svjetske sile da što brže sankcioniraju Teheran ako premaši zalihe obogaćenog uranija.

Evropska unija prati IAEA

Međutim, visoka predstavnica Evropske unije za vanjske poslove Frederica Mogherini rekla je kako će EU reagirati samo na ono kršenje koje potvrdi Međunarodna agencija za atomsku energiju – IAEA.

Teheran je u maju najavio kako neće ispunjavati obaveze iz nuklearnog sporazuma dogovorenog sa svjetskim silama 2015. godine, u znak protesta zbog jednostrane odluke SAD-a da se povuče iz sporazuma i ponovo nametne sankcije Iranu prošle godine.

Sporazumom se nastoji spriječiti da se Iran domogne nuklearne bombe u zamjenu za ukidanje međunarodnih sankcija.

Izvor: Agencije