Predsjednik Kine ove sedmice u posjeti Sjevernoj Koreji

Dva lidera prvi put su se sastala prošle godine (EPA)

Kineski predsjednik Xi Jinping boravit će u četvrtak i petak u državnoj posjeti Sjevernoj Koreji, što će biti njegova prva posjeta toj zemlji od 2005. godine, prenijeli su kineski mediji.

Posjeta, na poziv lidera Sjeverne Koreje Kim Jong-una, dolazi sedam dana prije samita u Japanu Grupe 20 industrijski najrazvijenijih zemalja svijeta i zemalja u razvoju – G20, na kojem će, pored Xija, učestvovati i američki predsjednik Donald Trump.

Ta posjeta, također, dolazi godinu od prvog historijskog samita u Singapuru između Trumpa i Kima.

Taj sastanak nije omogućio rješavanje pitanja nuklearnog programa Sjeverne Koreje.

Kim četiri puta u Kini u 2018.

Kina, glavni saveznik vlasti Pjongjanga, pridržava se međunarodnih sankcija, nametnutih s ciljem da Sjeverna Koreja odustane o atomske bombe.

Odnosi između Pekinga i Pjongjanga su postali zategnuti poslije nuklearnog testiranja Sjeverne Koreje, tako da su se Xi i Kim, koji su došli na vlast 2012, odnosno 2011. godine, prvi put sastali tek prošle godine.

Bilateralni odnosi su se znatno poboljšali poslije prvog sastanka.

Kim je prošle godine četiri puta posjetio Kinu, a Xi je tada obećao da će uzvratiti posjetu.

Izvor: Agencije


Povezane

Ova posjeta uslijedila je nakon najava zauzimanja drugačijeg kursa ako SAD nastavi s pritiskom na Sjevernu Koreju.

Published On 08 Jan 2019

Trgovinska saradnja Kine i Sjeverne Koreje cvjeta, uprkos oštrim sankcijama Ujedinjenih naroda. One su kazna Pjonjangu zbog višestrukih nuklearnih i testiranja raketa. Ali, pojedini trgovci kažu kako imaju više posla nego ikad Priča Adriana Browna iz kineskog grada Dandonga, na granici sa Sjevernom Korejom.  

Published On 30 Oct 2016
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO