Novozelanđaninu 21 mjesec zatvora zbog objave snimaka masakra

Sudija Okružnog suda rekao je da je Arps, upitan za mišljenje o videu, odgovorio da je "fenomenalan" (AP)

Poslovni čovjek iz Novog Zelanda osuđen je na gotovo dvije godine zatvora zbog objavljivanja snimka napada na džamije u Christchurchu, u kojem je napadač uživo prenosio ubistvo muslimanskih vjernika tokom molitve petkom 15. marta. 

Philip Arps (44) osuđen je tokom saslušanja u Christchurchu u utorak nakon što je ranije priznao krivicu za dvije optužbe za distribuciju neprikladnog materijala nakon što je podijelio kopiju spornog videa sa tridesetak ljudi.

Arps je podijelio i video koji je izmijenjen da bi se dodao nišan i brojač žrtava na slike snimka maskara, naveo je emiter.

‘Uvredljivo ponašanje’

Sudija Okružnog suda rekao je da je Arps, upitan za mišljenje o videu, odgovorio da je “fenomenalan”.

Vlada Novog Zelanda zabranila je dijeljenje videa masakra, i za to predviđa kaznu do 14 godina zatvora.

Arps je bio optužen i za “uvredljivo ponašanje” i sankcionisan novčanom kaznom od 800 australijskih dolara 2016. godine nakon što je donio krvavu svinjsku glavu u Al Noor džamiju, prema sudskim dokumentima. Džamija je bila jedna od dvije mete u martovskom masakru.

Prošle sedmice, Brenton Tarrant se izjasnio da nije kriv za 92 optužbe za masakar u dvije džamije u kojem je ubio 51 osobu, a sudit će mu se u maju sljedeće godine.

Izvor: Agencije