Novi Zeland: Muškarac koji je dijelio video masakra osuđen na zatvor

U napadu na džamije Al-Noor i Linwood u Christchurchu poginula je 51 osoba, a 49 ih je ranjeno (Arhiva)

Muškarac koji je objavio snimak terorističkog napada na džamije na Novom Zelandu, a u kojem je poginula 51 osoba, osuđen je na zatvorsku kaznu u trajanju od 21 mjeseca.

Advokat Anselm Williams rekao je da je 44-godišnji Philip Neville Arps priznao krivicu za dijeljenje videozapisa, zbog čega ga je okružni sud u Christchurchu osudio na 21 mjesec zatvora, prenijela je Anadolija.

Kako javlja Radio New Zealand (RNZ), Arps je kopirao snimke koje je 15. marta uživo emitirao terorist Brenton Tarrant i odmah nakon terorističkih napada poslao ih na adrese 30-ak osoba.

Dodaje se da ga je sudija Stephen O’Driscoll pitao za stav prema videozapisu, a on je koristio riječ “veličanstven”.

Bez empatije prema muslimanima

Sudija je rekao da je Arps dijeljenjem snimka veličao masovni masakr i poticao na njega te da nije pokazao empatiju prema muslimanima.

U napadu koji je australski državljanin Brenton Tarrant 15. marta 2019. izveo na džamije Al-Noor i Linwood u Christchurchu poginula je 51 osoba, a 49 ih je ranjeno.

Ranije je saopćeno da će se Tarrantu, osim za ubistvo, oružani napad i ranjavanje, suditi i za učešće u terorističkom činu.

Ako bude proglašen krivim za terorizam, bit će osuđen na doživotnu kaznu zatvora.

Izvor: Agencije


Povezane

Brenton Tarrant, optuženi za ubistvo 51 osobe u džamijama u Christchurchu, izjasnio se da nije kriv. Terete ga i za pokušaj ubistva još 40 osoba te za terorizam. Tokom čitanja optužnice se smješkao, što je dovelo do ogorčenja porodica i prijatelja ubijenih.

Published On 14 Jun 2019
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO