Kina pozvala SAD da obustavi ‘ekstremni pritisak’ na Iran

SAD je optužio Iran za napad na tankere u Omanskom zaljevu (EPA)

SAD ne bi trebao koristiti “ekstremni pritisak” u rješavanju problema s Iranom, izjavio je u utorak kineski diplomata u trenutku dok traje spor dvije zemlje oko toga ko je odgovoran za napade na dva tankera u Omanskom zaljevu.

Strah od sukoba Irana i SAD-a narastao je nakon prošlog četvrtka, kada su dva tankera napadnuta.

SAD je za napade okrivio Iran.

Prije više od godinu dana američki predsjednik Donald Trump povukao se iz sporazuma s Iranom o ograničavanju nuklearnog oružja te zemlje, postiguntog u vrijeme njegovog prethodnika Baracka Obame 2015. godine.

‘Teheran treba ostati razuman’

Iran je negirao da je imao ikakvu ulogu u tim napadima i u ponedjeljak je objavio da će uskoro premašiti  granicu za iranske zalihe obogaćenog uranija, dogovorenu tim sporazumom, čiji je cilj bio ograničavanje iranskih nuklearnih kapaciteta.

Čelni kineski diplomat Wang Yi, koji obavlja dužnost državnog savjetnika, kazao je novinarima da je Kina, “naravno, vrlo zabrinuta” zbog stanja u Zaljevu i pozvao je sve strane da ublaže napetosti i zaustave se na putu prema sukobu.

“Pozivamo sve strane da ostanu razumne, budu suzdržane i da ne poduzimaju korake koji bi vodili jačanju napetosti u regiji i da ne otvaraju Pandorinu kutiju”, rekao je on.

“Posebno bi SAD trebao izmijeniti svoje metode ekstremnog pritiska. Za bilo kakvo jednostrano ponašanje nema temelja u međunarodnom pravu”, kazao je Wang, upozoravajući da bi to stvorilo “čak i veću krizu”.

Wang je, također, rekao da je iranski nuklearni sporazum jedini izvedivi put rješavanja nuklearnog pitanja i pozvao je Teheran da bude razuman.

Novi američki vojnici na Bliskom istoku

“Nadamo se da je Iran oprezan u donošenju odluka i da neće olako odustati od toga sporazuma”, dodao je.

Kina i Iran imaju tijesne energetske veze i Peking su razljutile američke prijetnje zemljama i kompanijama koje krše američke sankcije time što uvoze iransku naftu.

Kina balansira u svojoj politici, jer održava odnose i s iranskom protivnicom Saudijskom Arabijom, jer je ta zemlja glavni dobavljač nafte za Aziju.

Vršitelj dužnosti američkog ministra odbrane Patrick Shanahan objavio je u ponedjeljak da je oko 1.000 američkih vojnika raspoređeno na Bliskom istoku, u okviru odbrambenih aktivnosti, a kao povod naveo je prijetnju koju predstavlja Iran.

Izvor: Agencije