Britanski avioni opet presreli ruske Suhoje nad Baltikom

Avion, Borbeni avion, Eurofighter Typhoon
Od preuzimanja misije čuvanja baltičkog zračnog prostora u maju do danas bilo je osam presretanja ruskih aviona (EPA)

Britansko kraljevsko zrakoplovstvo – RAF je priopćilo da su dva njihova zrakoplova raspoređena u Estoniji, u dva navrata u posljednjih nekoliko dana presrela ruske zrakoplove.

RAF je priopćio da je od preuzimanja misije čuvanja baltičkog zračnog prostora u svibnju do danas bilo ukupno osam presretanja ruskih zrakoplova, prenosi Tanjug agenciju AP.

Britanski zrakoplovi tipa Eurofighter Typhoon su podignuti u petak, kada su presreli ruske borbene letjelice Su-30, a prelijetali su, navodi se, i ruski vojni transportni brod koji je pratio zrakoplove preko Baltičkog mora.

Rusija: Nadgledanje vježbe NATO-a

U subotu su britanski zrakoplovi presreli ruski Su-30 i transportni zrakoplov Iljušin IL-76, koji su krenuli sjeverno od ruske oblasti Kalinjingrada prema estonskom i finskom zračnom prostoru.

Britanski zrakoplovi su, kako se navodi, pratili ruske u trajanju od 15 minuta prije nego što su ih predali odgovornosti finskim zrakoplovima na granici zračnog prostora.

Rusko Ministarstvo obrane je tijekom vikenda priopćilo da je Ruska baltička flota nadgledala zajedničku vježbu NATO-a “BaltOps-2019”.

Izvor: Agencije