Agenciji UN-a za palestinske izbjeglice nedostaje 211 miliona dolara

Nakon što se SAD povukao, Evropska unija postala je najveći donator (Ilustracija)

Agencija Ujedinjenih naroda koja podržava palestinske izbjeglice – UNRWA ove godine bit će u deficitu od 211 miliona dolara, poručio je čelnik te organizacije, pozvavši donatore da održavaju svoje finansijske doprinose.

Pierre Krahenbuhl, glavni povjerenik UNRWA-a na Bliskom istoku, rekao je kako će sveukupni budžet za 2019. godinu iznositi 1,2 milijardi dolara, što je jednaka količina novca koju je agencija skupila prošle godine, nakon što je SAD ukinuo svoje donacije.

“Problem s kojim smo se suočavali prošle godine nije riješen”, kazao je on na konferenciji za medije na Mrtvom moru u Jordanu, prenosi Hina.

“Ove smo godine uspjeli mobilizirati finansiranje kako bismo osigurali rad institucija od početka godine do kraja maja”, rekao je Krahenbuhl.

“Sada se u junu suočavamo s iznosima u deficitu.”

SAD ukinuo uplate

Budžet od 1,2 milijardi dolara, tvrdi Krahenbuhl, bit će dovoljan za aktivnosti UNRWA-e, uključujući operacije u 700 škola, koje pohađa oko milion djece, zdravstvene centre, koji primaju oko 8,5 miliona posjeta svake godine, kao i socijalni i humanitarni rad.

UNRWA djeluje u Jordanu, Zapadnoj obali, Gazi, Libanu i Siriji.

Krahenbuhl se nada kako će nedostatak biti pokriven tokom konferencije zalaganja planirane za 25. juni u New Yorku.

Iz SAD-a su u septembru najavili kako će ukinuti svoje uplate UNRWA-i, poručivši kako je potrebno izjednačiti neproporcionalnu podjelu finansijskog tereta, kao i to što UNRWA previše ljudi smatra izbjeglicama.

Nakon što se SAD povukao, Evropska unija postala je najveći donator.

Izvor: Agencije