TV debata kandidata za gradonačelnika Istanbula: Zašto je poništeno glasanje

Debata Imamoglua i Yildirima imala je stroga pravila i trajala je tri sata (Reuters)

Dva kandidata za gradonačelnika Istanbula sinoć su učestvovali u TV debati koja je prenošena uživo, a koja se u najvećoj mjeri fokusirala o tome zašto će novi izbori biti održani 23. juna.

Kandidat glavne opozicijske Republikanske narodne stranke (CHP) Ekrem Imamoglu i kandidat Vladajuće Partije pravde i razvoja (AKP) Binali Yildirim odgovarali su na veliki broj pitanja o ekonomiji, nezaposlenosti, zelenim područjima, imigrantima iz Sirije i ženama.

Međutim, pitanja o tome zašto stanovnici Istanbula trebaju glasati iako su to već uradili 31. marta zauzela su prvu polovinu trosatne debate.

Pitanja o agenciji Anadolija

Yildirim je započeo govoreći kako je bilo nekih „prijestupa“ na izborima 31. marta i kako je Visoka izborna komisija procijenila „situaciju“ i poništila glasanje.

Nakon što je 17. aprila objavljeno da je Imamoglu pobijedio malom razlikom, AKP je predao „vanrednu žalbu“ što je dovelo do toga da izborna komisija naredi nove izbore na osnovu navodnih izbornih neregularnosti.

Tokom debate, Imamoglu je dosta vremena govorio o izvještavanju državne novinske agencije Anadolija koja je prestala prenositi brojanje glasova kada su oni bili u korist Imamoglua. Ova novinska agencija je glavni izvor podataka o brojanju glasova.

„Zašto je agencija Anadolija prestala objavljivati podatke? Zašto 12 sati podaci nisu podijeljeni?… Veoma je jasno da im se nije dopao proces“, naveo je Imamoglu dok je pokazivao grafike i podatke.

Posljednja debata 2002.

Naveo je kako je AKP u ponoć širom Istanbula objavio plakate na kojima su bile zahvale građanima Istanbula za pobjedu, te povukao paralelu između prekida objave brojanja i rane pripreme plakata.

Yildirim je kazao kako njegov posao nije bio da zna kada je Anadolija obustavila prijenos, te kako je tad AKP u to vrijeme vodio u 65 posto distrikta Istanbula.

Posljednja TV debata u Turskoj održana je 2002. godine pred opće izbore, a učestvovali su lider AKP-a Recep Tayyip Erdogan i bivši lider CHP-a Denzi Baykal.

Sinoćnja debata je imala stroge protokole, kandidati su imali ista pitanja i isto vrijeme za odgovor, a emisiju je vodio veteran novinarstva Ismail Kucukkaya.

Izvor: Al Jazeera