Reakcije na Mursijevu smrt: Odgovorna je egipatska vlast

Prvi demokratski izabrani egipatski predsjednik Muhammed Mursi umro je u sudnici u 67. godini. (Anadolija)

Egipatsko Ministarstvo unutrašnjih poslova je proglasilo alarmantnu situaciju u zemlji, nakon smrti bivšeg predsednika te zemlje Muhammeda Mursija.

Ministarstvo unutrašnjih poslova je angažovalo na hiljade dodatnih snaga bezbednosti nakon vesti o smrti Mursija.

Državne vlasti su također u okviru preduzetih mera pozvale oficire i policajce koji su bili na odmoru.

Preduzete su posebne mere predostrožnosti u državnim i privatnim ustanovama, crkvama i hotelima, a odobren je i plan “C” kojim se omogućava pokretanje operacije protiv terorističkih struktura.

Šeik Al Thani: Sućut porodici i egipatskom narodu

Katarski emir šeik Tamim bin Hamad Al Thani izjavio je saučešće Mursijevoj porodici i egipatskom narodu.

“Sa velikom žalosti smo primili vest o iznenadnoj smrti bivšeg predsednika dr Muhammeda Mursija. Izražavam svoje najdublje saučešće njegovoj porodici i egipatskom narodu. Mi pripadamo Bogu i njemu se vraćamo”, napisao je šeik Tamim na Twitteru.

Erdogan: Brat i mučenik

I predsednik Turske Recep Tayyip Erdogan izjavio je saučešće Muslimanskom bratstvu i narodu Egipta zbog smrti bivšeg predsednika Muhammeda Mursija.

Obraćajući se novinarima, Erdogan je Mursija nazvao bratom i mučenikom, dok je aktuelnog predsednika Egipta Abdela Fataha al-Sisija nazvao “okrutnim”, prenosi AP.

“Neka Alah ima milosti nad našim bratom, našim mučenikom Mursijem. Izjavljujem saučešće svoj mojoj braći koja su hodala njegovim putem. Izjavljujem saučešće narodu Egipta”, rekao je Erdogan.

Mursijev sin: Ubistvo s predumišljajem

Mursijev sin Ahmed, koji je jedan od čelnika londonskog ogranka Muslimanskog bratstva, zabranjenog u Egiptu, poručio je na Facebooku da je smrt njegovog oca “ubistvo sa predumišljajem” i dodao da su bivšem egipatskom predsedniku uskraćeni lekovi i posete, te da su retko dobijali informacije o njegovom zdravstvenom stanju.

“Stavljen je iza staklenog kaveza (tokom suđenja). Niko nije mogao da ga čuje ili da zna šta se dešava sa njim. Nije imao nikakve posete mesecima, skoro godinu dana. Žalio se i da ne dobija lekove. Ovo je ubistvo sa predumišljajem. Ovo je spora smrt”, poručio je Ahmed Sudan na svom Facebook nalogu.

HRW: Odgovorna Vlada Egipta

Organizacija Human Rights Watch nazvala je Mursijevu smrt “užasnom”, ali “potpuno predvidljivom, navodeći vladin “neuspeh da mu omogući adekvatnu medicinsku negu”.

“Vlada Egipta snosi odgovornost za njegovu smrt s obzirom na to da mu nisu pružili adekvatnu medicinsku negu ili osnovna prava zatvorenika”, navodi se u izjavi HRW za Al Jazeeru.

Istaknuti muslimanski učenjak i generalni sekretar Svetske unije muslimanskih učenjaka Ali al-Qaradaghi je izjavio da je “polako ubijan“, prenosi agencija Anadolija.

“Morsi nije umro, on je polako ubijan”, naveo je Al-Qaradaghi na Twitteru.

“Nama je dovoljan Allah. Mursi je otišao na bolje mjesto. Svemogućem Allahu će se moći požaliti na one koji su mu nanijeli bol i na ljude koji su ga ubijali”, dodao je.

Bivši ministri traže javnu istragu o Mursijevoj smrti

U zajedničkoj izjavi Amr Darrag, funkcioner Muslimanskog bratstva i nekadašnji ministar za planiranje i internacionalnu saradnju u vreme vladavine Mursija i Yehia Hamed, bivši egipatski ministar za investicije, saopštili su da bi međunarodnu nezavisnu istragu o Mursijevoj smrti trebalo učiniti javnom.

“Egipatski režim je znao da će konstantno odbijanje pristupu medicinskoj nezi voditi preuranjenoj smrti. U tom smislu, smrt predsednika Mursija ravna je ubistvu koje je sponzorisala država”, navodi se u izjavi dvojice bivših ministara.

Prvi demokratski izabrani egipatski predsednik Muhammed Mursi umro je u ponedeljak u sudnici u 67. godini.

Prema navodima egipatske državne televizije, Mursi je izgubio život nakon što je prethodno ostao bez svijesti u sudnici.

Mursiju se na ovom ročištu sudilo za “špijunažu”.

Suočavao se s nekoliko optužbi nakon što je svrgnut i zatvoren u vojnom udaru 2013. godine.

Bilo je šest krivičnih prijava protiv bivšeg predsednika, uključujući bekstvo iz zatvora, ubistvo, špijuniranje za Katar, špijuniranje za Hamas i Hezbolah, vređanje pravosuđa i učešće u terorizmu.

Al Jazeera i agencije