Nigerija: Najmanje 30 mrtvih u eksplozijama

Najmanje 30 osoba poginulo je kasno u nedjelju, u trostrukom bombaškom napadu na sjeveroistoku Nigerije, prenose agencije u ponedjeljak pozivajući se na izvještaje hitnih službi.

Tri bombaša samoubice raznijela su se ispred dvorane u Kondugi, 38 kilometara od Maidugurija, glavnog grada države Borno, gdje su navijači na TV-uređajima pratili nogometnu utakmicu.

“Dosad je crni bilans dostigao brojku od 30 poginulih i 40 ranjenih”, rekao je Usman Kachalla, šef operacija Državne agencije za vanredno upravljanje (SEMA) u ponedjeljak.

Ranije je objavljeno da je u eksplozijama, najfatalnijima u posljednjih nekoliko mjeseci, poginulo i ranjeno po 17 osoba.

Napad se dogodio u 21:00 po lokalnom vremenu, a vlasnik dvorane spriječio je jednog od bombaša da uđe u prepunu lokaciju.

Sličnost s napadima Boko Harama

“Bila je žestoka rasprava između upravnika i bombaša koji se raznio”, rekao je Ali Hassan, vođa grupe gradske odbrane.

Dva druga bombaša detonirala su bombaške prsluke kod obližnjeg štanda sa čajem. Hassan je rekao da je većina žrtava bila izvan centra gdje se gledala utakmica.

Kachalla navodi da je visok broj žrtava rezultat nemogućnosti hitnih službi da brzo dođu na mjesto eksplozije, kao i njihove slabe opremljenosti.

Niko nije preuzeo odgovornost, ali napad ima velike sličnosti s onima koje izvodi Boko Haram, oružana grupa koja više godina pokušava uspostaviti muslimansku državu na sjeveroistoku Nigerije.

Izvor: Agencije