Može li ‘trgovac’ Trump kupiti novi mandat

Zašto se ne vrate u ta potpuno propala mjesta u kojima vlada kriminal kako bi pomogli da se situacija sredi, naveo je Trump (EPA)

Donald Trump samog sebe smatra legendarnim trgovcem, no može li prodati Americi još četiri dramatične godine u Bijeloj kući?

U utorak će u Orlandu na Floridi napraviti prvi korak i objaviti službenu kandidaturu za drugi mandat. Operativni šef kampanje Michael Glassner kaže kako se za taj „historijski“ skup „traži karta više“, prenosi agencija Hina.

Nema sumnje kako će večer izgledati. Hvalisavi Trump tvrdit će kako je američka ekonomija jača, vojska snažnija i kako država nikada nije imala veći ugled. Odani birači i simpatizeri Republikanske stranke, s crvenim bejzbolskim kapama na kojima piše „Učinimo Ameriku ponovo velikom“ vikat će: „SAD, SAD“.

Kad predsjednik upre prstom na novinare koji prate skup vjerojatno će uslijediti zvižduci i uzvici negodovanja.

Zlatne pokretne stepenice

Godine 2016. Trump je bio novost, kandidat toliko drugačiji od drugih, „neotesanac“ za koga je malo ko vjerovao da može pobijediti demokratsku protivkandidatkinju Hillary Clinton.

No, danas svi znaju što mogu očekivati.

„Prije tri godine je upalilo kada je govorio da su svi drugi u krivu, pa će slijediti isti instinkt vjerujući da može opet pobijediti 2020.“, rekao je politički analitičar sa univerziteta u Virginiji Larry Sabato.

„To možda nije dobra strategija, ali Trump nije sposoban promijeniti smjer.“

Iako kampanja službeno počinje u utorak, bivša reality zvijezda i trgovac nekretninama nije prestao s kampanjom od 2016. kada je u utrku ušao teatralnim spuštanjem niz zlatne pokretne stepenice u Trump Toweru u New Yorku.

Smatrajući se autsajderom koji se radije povezuje s biračima nego s Kongresom ili još gore „neprijateljskim medijima“, Trump održava puno više skupova nego bilo koji prethodni stanar Bijele kuće.

Mitski element

A oni se održavaju po poznatom obrascu.

Posjetitelji se najprije zagriju rock muzikom, onda se pojavi Trump i krene nabrajati dosadašnje uspjehe pa samouvjereno najavi pobjedu 2020. podsjećajući na „dan kada sam se zajedno s prvom damom spustio pokretnim stepenicama“.

Te su stepenice postale takav mitski element Trumpove priče da je njegov zet Jared Kushner čak razmišljao da scenu ponovi u kampanji za izbore 2020., objavio je The New York Times.

Umjesto toga, Trump će „zaljuljati“ centar Amway u Orlandu koji prima 20.000 osoba, u saveznoj državi Floridi čijih bi mu 29 elektorskih glasova moglo pomoći da zadrži posao.

Izvor: Agencije