Mogherini: Uskraćivanje datuma Skoplju i Tirani loše za regiju i EU

'Interes je nas u EU-u da se zemlje zapadnog Balkana uključe u Uniju', kaže Mogherini (EPA)

Visoka predstavnica Evropske unije Federika Mogerini u Luksemburgu je izjavila da bi izostanak odluke za datum pregovora sa Severnom Makedonijom i Albanijom imao loše posledice za bezbednost i saradnju u regionu, kao i za proces približavanja Zapadnog Balkana Uniji.

Izjavila je to posle prvog dana zasedanja šefova diplomatija zemalja članica EU-a i podvukla da Evropska komisija smatra da su Skoplje i Tirana spremni za početak pregovora i upozorila da bi, u suprotnom, to nepovoljno uticalo na građanina regiona opredeljenog za pridruživanje Uniji.

Visoka predstavnica EU-a je navela da je u Globalnoj strategiji za budući razvoj EU-a, o kojoj su raspravljali ministri spoljnih poslova 28 zemalja članica, “jasno rečeno da Unija raspolaže jedinstvenim oruđem za zemlje zapadnog Balkana, što je povezano sa činjenicom da su te zemlje unutar međa Evrope, nijedna nije izvan spoljnih granica Evropske unije”.

‘Ujedinjenje evropskog kontinenta’

“Interes je nas u Evropskoj uniji”, kako je istakla Mogerini, “da se zemlje zapadnog Balkana uključe u Uniju”.

“I ja smatram da to jest proširivanje”, napomenula je ona, “a, štaviše, mislim da je i reč o ponovnom ujedinjavanju evropskog kontinenta, tako da, ako to ne učinimo, odričemo se oruđa za mir i stabilnost, zajedničko upravljanje spoljnim granicama, ekonomski razvitak”.

Ministri sutra treba da odluče o tom pitanju, a izvori sa zasedanja su stavili do znanja da bi odluka o davanju datuma pregovora Skoplju trebalo da bude odložena za jesen, dok za Albaniju zbog političke nestabilnosti i problema sa organizovanim kriminalom većina članica EU-a nije spremna da to odobri.

Izvor: Agencije