Javid: Neka Trump brine zbog kriminala u SAD-u

Ključno je da intenziviramo naša planiranja kako bismo garantovali da ćemo biti spremni, rekao je Sajid Javid (Reuters)

Ministar unutrašnjih poslova Velike Britanije Sajid Javid poručio je američkom predsjedniku Donaldu Trumpu, koji za povećanu stopu kriminaliteta odgovornim smatra gradonačelnika Londona Sadiqa Khana, da se treba brinuti za stopu kriminaliteta u svojoj zemlji.

Javid, koji korijene vuče iz Pakistana, jedan je od vodećih kandidata za poziciju čelnika Konzervativne stranke, a na sastanku sa zastupnicima stranke odlučio je raspravljati i o Trumpovim izjavama.

Ministar je, kako prenosi Anadolija, rekao da Trumpov tvit o Khanu ne priliči “predsjedniku jedne velike države”.

“Američki predsjednik s pravom je zabrinut zbog izraženog nasilja, ali trebao bi brinuti za ekstremno nasilje u svojoj zemlji, koje je deset puta veće nego u Velikoj Britaniji”, rekao je Javid.

Trump je prije dva dana, a nakon ubistava koja su se dogodila u Londonu, rekao da je Londonu potreban novi gradonačelnik.

‘Trump u Londonu ne zaslužuje crveni tepih’

“Khan je prava katastrofa i ide dalje u sunovrat”, napisao je Trump.

Američki predsjednik Trump i ranije je kritizirao londonskog gradonačelnika, a to je činio i tokom nedavne posjete Londonu.

Khana je tom prilikom usporedio s njujorškim gradonačelnikom Billom de Blasiom te dodao da je razlika samo u tome što je Khan “upola niži”.

S druge strane, prvi čovjek Londona također je veliki kritičar politike američkog predsjednika, koga je uporedio s evropskim diktatorima iz perioda između dva svjetska rata.

Khan je također rekao da Trump ne zaslužuje da ga u Londonu dočekuju crvenim tepihom.

Izvor: Agencije