Izraelska vlada potvrdila ime ‘Trumpovi visovi’ za naselje na Golanu

Trumpovo priznanje Golana za izraelski teritorij drugi je snažan potez podrške Izraelu (EPA)

Izraelska vlada je potvrdila odluku da će se novo naselje na Golanskoj visoravni zvati po američkom predsjedniku Donaldu Tumpu u znak zahvalnosti za njegovo priznanje izraelskog suvereniteta nad tim područjem.

“Nastavit ćemo graditi i razvijati Golan u korist svih naših stanovnika Židova i nežidova te za budućnost cijele zemlje”, rekao je Netanyahu na sastanku na kojem bio i američki ambasador David Friedman.

Nije jasno kada će početi gradnja novog naselja. 

Netanyahu trenutačno vodi prijelaznu vladu, pošto je parlament izglasao raspuštanje premijer nije uspio sastaviti koaliciju nakon izbora u aprilu na kojima je pobijedio, ali nedovoljno da sam sastavi vladu. Novi izbori trebali bi se održati 17. septembra.

Dnevnik The Times of Israel citirao je opozicionog zastupnika koji je odluku o novom naselju nazvao “neobvezujućom, lažnom politikom”.

Zaokret u američkoj politici

“Nema ni budžeta, ni planova, ni lokacije za naselje, a ni obvezujuće odluke o provedbi projekta. Ali barem su ustrajali na imenu”, rekao je Zvi Hauser. 

Trump je u martu potpisao uredbu kojom Sjedinjene Države službeno priznaju Golansku visoravan za izraelski teritorij, što je dramatičan zaokret od desetljeća američke politike.

Izrael je osvojio Golansku visoravan u Šestodnevnom ratu 1967., a do tada je bila sirijski posjed. Godine 1981. Izrael je Golansku visoravan i anektirao unatoč protivljenju Sirije i Ujedinjenih naroda koji tu aneksiju ne priznaju.

Trumpovo priznanje Golana za izraelski teritorij drugi je snažan potez podrške Izraelu pošto je 2018.. preselio američku ambasadu iz Tel Aviva u Jeruzalem i time razgnjevio muslimanski svijet. 

Izvor: Agencije