Iran: Drastično ćemo povećati proizvodnju slabo obogaćenog urana

Teheran je prestao da ispunjava neke elemente sporazuma u maju (Reuters)

Iranska agencija za atomsku energiju saopćila je da ta zemlja planira da učetvorostruči proizvodnju slabo obogaćenog urana te da će za nekoliko dana doći do granica zaliha dozvoljenih nuklearnim sporazumom iz 2015. godine.

Glasnogovornik agencije Behrouz Kamalvandi rekao je da će Iran 27. juna doseći dozvoljeni nivo od 300 kilograma urana. 

“Ići ćemo dalje od tog praga, ne samo to, povećat ćemo proizvodnju drastično. Nakon što pređemo granicu od 300 kilograma, također ćemo povećati tempo i brzinu proizvodnje obogaćenog urana”, dodao je. 

Teheran je prestao da ispunjava neke elemente sporazuma pod nazivom Zajednički sveobuhvatni plan djelovanja (JCPOA) u maju, godinu dana nakon što se SAD jednostrano povukao iz ovog dogovora.

Iranski predsjednik Hassan Rouhani rekao je 8. maja da preostale države potpisnice – Ujedinjeno Kraljevstvo, Francuska, Njemačka, Kina i Rusija – imaju 60 dana da ostvare svoja obećanja da će zaštititi iranski naftni i bankarski sektor od američkih sankcija. 

Napuštanje NTP-a

Rouhani je prošle sedmice ponovio ovaj ultimatut, a ranije ovog mjeseca Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) saopćila je da je Iran već ubrzao proizvodnju obogaćenog urana. 

Predsjednik Nuklearne komisije u iranskom parlamentu Mojtaba Zonnour rekao je da će Iran razmotriti napuštanje i Ugovora o neširenju nuklearnog oružja (NTP) ako evropske države potpisnice JCPOA ne urade svoj dio posla prije isteka 60-dnevnog roka. 

Iran je naveo da je njegova odluka da smanji obaveze proistekle iz nuklearnog sporazuma u okviru prava koja su mu zagarantirana ovim dogovorom iz 2015. godine.

Izvor: Al Jazeera i agencije