Evans: Bin Salman podržava Izrael više od pojedinih Jevreja

Michael Evans rekao je da se sastao s dvojicom briljantnih muškaraca, misleći na Bin Salmana i Bin Zayeda (EPA)

Michael Evans, osnivač Centra za cionističku baštinu, izjavio je da prestolonasljednici Saudijske Arabije Mohammed bin Salman i Abu Dhabija Mohammed bin Zayed više podržavaju Izrael od nekih Jevreja.  

Evans je prije početka godišnje konferencije The Jerusalem Posta u New Yorku dodao da se sastao s dvojicom briljantnih muškaraca, kako ih je opisao, a nakon konferencije, u izjavi za Al Jazeeru, pohvalio je i egipatskog predsjednika Abdela Fataha al-Sisija. 

Dalje je rekao da je pokrenuo pitanje ubistva Jamala Khashoggija prilikom susreta sa saudijskim prestolonasljednikom, koji nije ni priznao, a ni opovrgnuo ubistvo saudijskog kolumnista. Evans kaže da mu je Bin Salman rekao da greške čini čak i princ.

Izraelski ministar vanjskih poslova Yisrael Katz izjavio je da Sjedinjene Američke Države, uz potpunu podršku Tel Aviva, predvode proces regionalne saradnje, koja obuhvata razvijanje odnosa s pragmatičnim arapskim državama. 

Popravljanje imidža Izraela

Izraelski Kanal 13 u februaru je emitirao novu epizodu programa Istrage pod nazivom “Tajne Zaljeva”, posvećenu odnosima s Rijadom, u kojoj je otkriveno da je Bin Salman nakon dobijanja titule prestolonasljednika radio na osnaživanju i oživljavanju tih odnosa.   

Kanal 13 navodi da su odnosi Saudijske Arabije i Izraela zapeli u ćorsokak, iz kojeg su izašli nakon smrti kralja Abdullaha bin Abdulaziza, kad je vlast preuzeo Salman, i nakon rasta moći saudijskog prestolonasljednika (Bin Salmana). 

Ranije su izraelski list Maariv i američki The Wall Street Journal izvijestili da je Bin Salman povjerio svom bivšem savjetniku Saudu al-Qahtaniju poseban zadatak – da radi na popravljanju imidža Izraela u saudijskoj javnosti.

Al-Qahtani, koji je obavljao funkciju savjetnika Kraljevskog divana u svojstvu ministra, izdao je smjernice saudijskim medijima da rade na promjeni imidža Izraela u kraljevini, koji je ranije opisivan kao “cionistički neprijatelj”.

Izvor: Al Jazeera