Došla struja u veći dio Argentine, Paragvaja i Urugvaja

Buenos Aires tokom nestanka struje (AP)

Električna energija velikim se dijelom vratila u Argentinu i susjedne države Urugvaj i Paragvaj nakon što su u nedjelju bez struje ostali deseci miliona građana, no argentinski predsjednik Mauricio Macri izjavio je da je razlog ovog do sada nezabilježenog prekida i dalje nejasan.

Argentinska elektroenergetska mreža „srušila se“ oko 7:00 sati ujutro, ostavivši cijelu državu bez struje, saopćilo je Argentinski sekretarijat za energiju.

Prekid je također smanjio opskrbu električnom energijom za veći dio susjednih Urugvaja i Paragvaja, kao i zatvorio najveću argentinsku rafineriju La Plata, kompanije YPF SA.

U nedjeljno predvečerje električna energija se vratila u gotovo 90 posto Argentine te na gotovo svim pogođenim područjima Urugvaja i Paragvaja, objavili su zvaničnici pojedinih država koje zajedno imaju približno 55 miliona stanovnika.

Dvosedmična istraga

Argentinski sekretar za energiju Gustavo Lopetegui ranije je u nedjelju izjavio novinarima kako je „zamračenje“ započelo s padom „interkonekcijskog sistema“ države, no i kazao kako glavni uzrok prekida rada nije poznat i da kompletni rezultati istrage neće biti poznati za manje od 10 do 15 dana.

„Došlo je do pada u sistema kakav se redovno događa u Argentini i drugim državama“, rekao je Lopetegui, dodajući kako je „niz događaja koji su se dogodili kasnije (…) uzrokovao potpuni poremećaj“.

„Ovaj slučaj je bez presedana i bit će detaljno istražen“, objavio je predsjednik Macri na društvenim medijima.

„Zamračenje“ dolazi usred sve dublje ekonomske krize u Argentini gdje je gotovo trećina države potonula u siromaštvo, uz strelovit rast kamatnih stopa, slabljenje peza prema dolaru i masovne proteste širom države, piše Reuters.

Izvor: Agencije