Direktor Boinga: Pogriješili smo

Pretpostavlja se da se greška postoji na 20 modela Max, te 21 modela NG (Arhiva)

Direktor Boinga Dennis Muilenburg izjavio da je ta kompanija napravila “grešku” u rukovanju problematičnim sistemom upozorenja u kokpitu prije dva smrtonosna pada najprodavanijeg aviona 737 Max.

Muilenburg je izjavio je da Boingova komunikacija nije konzistentna i da je to “neprihvatljivo”.

Američka federalna uprava za vazduhoplovstvo zamjerila je Boingu što više od godinu dana nije rekao regulatorima da indikator sigurnosti u kokpitu Max nije radio.

Piloti su ljuti jer im kompanija ništa nije rekla o novom softveru koji je bio umiješan u padove u Indoneziji i Etiopiji u kojima je poginulo 346 ljudi.

Muilenburg je obećao “transparentnost” jer Boing pokušava da osnovni model počne ponovo da leti i dodao da se ta kompanija suočava sa “poniženjem” i fokusirana je na obnovu povjerenja.

Detektovani neispravni dijelovi

Početkom mjeseca Boeing je potvrdio kako neki od aviona modela 737, uključujući i mnoge od modela 737 Max koji su prizemljeni nakon pada u Adis Abebi i pogibije 157 ljudi, imaju neispravne dijelove na svojim krilima, prenijeli su američki mediji.

Pretpostavlja se da se ta greška postoji na 20 modela Max, te 21 modela NG, no američka Savezna uprava za civilno vazduhoplovstvo zahtijeva da se provjere svi avioni kako bi se utvrdilo jesu li potpuno ispravni.

Svim avio kompanijama, koje koriste Boeingove modele 737, preporučeno je da naprave detaljan pregled na pretkrilcima serije Max, ali NG koja uključuje tipove 737-600, 700, 800 i 900.

Izvor: Agencije