Frontline: Eksplozija na norveškom tankeru nije posljedica greške

Do eksplozije na tankeru Front Altair došlo u četvrtak oko sedam sati ujutro po srednjoevropskom vremenu, odmah nakon što je prošao kroz Hormuški tjesnac (EPA)

Uzrok ovosedmične eksplozije na norveškom tankeru u Omanskom zaljevu ostaje nepoznat, objavila je brodarska kompanija Frontline dodajući da je isključena mogućnost “mehaničke ili ljudske greške”.

“Kompanije i drugi, uključujući predstavnike vlasti, temeljito će istražiti taj slučaj kako bi se otkrio uzrok”, navela je brodarska kompanija u saopćenju objavljenom u petak kasno navečer, prenosi Hina.

Kompanija je objavila da je do eksplozije na tankeru Front Altair došlo u četvrtak oko sedam sati ujutro po srednjoevropskom vremenu, odmah nakon što je prošao kroz Hormuški tjesnac.

Budući oprez

Pozivajući se na rastuće napetosti u regiji i u očekivanju potpunih informacija o uzrocima eksplozije na Front Altairu kompanija je objavila da će biti “izuzetno oprezna u pogledu novih ugovora u regiji” te će se savjetovati sa stručnjacima za sigurnost.

Tokom subote tim stručnjaka trebao bi pregledati tanker i procijeniti štetu. Tanker Front Altair, koji se zapalio nakon eksplozije, još pluta morem iako je požar ugašen.

Prema neimenovanom američkom dužnosniku, kojeg prenosi Reuters, iranski vojni brodovi u Omanskom zaljevu onemogućavaju dva privatna tegljača da odvuku tanker.

SAD za taj slučaj i eksplozije koje su se istodobno dogodile na japanskom tankeru u tom području optužuje Iran, a Teheran odbacuje odgovornost.

Izvor: Agencije


Povezane

Američki državni sekretar Mike Pompeo kaže kako Washington vjeruje da je Teheran odgovoran za napad na dva tankera u Zaljevu.

Published On 13 Jun 2019
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO