Ubica iz Christchurcha se izjasnio da nije kriv

Dvadesetdevetogodišnji Brenton Tarrant je putem video-linka sudjelovao u raspravi (Reuters)

Australac optužen za ubistvo 51 vjernika u dvije džamije u Christchurchu na Novom Zelandu u martu ove godine izjasnio se u petak pred sudom da nije kriv po svim tačkama optužnice.

U napadu koji je prenosio uživo na Facebooku, ubica naoružan poluautomatskim oružjem napao je muslimane koji su se okupili na molitvama petkom u dvjema džamijama u Christchurchu 15. marta.

Riječ je o najgorem mirnodopskom zločinu u historiji Novog Zelanda.

Dvadesetdevetogodišnji Brenton Tarrant je putem video-linka sudjelovao na raspravi, a njegovi odvjetnici objavili su da se izjašnjava kako nije kriv, prenijela je Hina.

Sudac Cameron Mander rekao je da će suđenje početi 4. maja sljedeće godine.

Suočen sa 92 tačke optužnice

On je dodao da sud inače pokušava početi suđenja u roku od godine, no „zbog razmjera i kompleksnosti slučaja to je predstavljalo izazov“.

Sljedeća rasprava zakazana je za 16. august, a do tada će Tarrant ostati u zatvoru.

Tarrant se suočava s 92 tačke optužnice, pošto je dodana i točka za terorizam, a riječ je o prvoj optužbi za terorizam u historiji Novog Zelanda.

On je stajao ispred kamere u strogo čuvanom zatvoru u Aucklandu, a u sudnici je bilo oko 80 pripadnika muslimanske zajednice iz Christchurcha koji su uglavnom u tišini pratili raspravu.

Izvor: Agencije