Toplotni udar u Pakistanu i Indiji, deseci mrtvih

Lokalni mediji procjenjuju da je broj žrtava zbog vrućine ove godine prešao 100 (EPA)

Snažan toplotni udar pogodio je jug Pakistana, uz temperature do 45 Celzijevih stepeni, primoravši stanovnike da ostanu kod kuća i spasilačke službe da budu pripremne za moguće intervencije.

Kako javlja Anadolija, ekstremne temperature zabilježene su i u susjednoj Indiji.

Najviše je pogođen lučki grad Karachi, gdje su stotine ljudi odvedene u bolnice sa simptomima toplotnog udara, rekao je novinarima lokalni službenik zdravstva Nasir Durrani.

Meteorolog Sardar Sarfraz upozorio je građane da bi temperature u tom gradu mogle porasti i do 50 stepeni.

Formirani centri za pomoć

Pakistanske vlasti formirale su desetke centara za ljekarsku pomoć širom južne provincije Sindh, u kojoj temperature dosežu 45 stepeni.

Indija se, također, tokom posljednje dvije sedmice bori s toplotnim valovima, uz temperature između 40 i 50 stepeni u pojedinim dijelovima zemlje.

U New Delhiju u utorak je zabilježeno 48 stepeni, što je najveća temperatura u historiji tog grada, dok je u Churu, u saveznoj državi Rajasthan, također zabilježen rekordni 51 stepen.

Državna agencija za upravljanje katastrofama Indije saopćila je da je u toj zemlji od velikih vrućina ove godine umrlo najmanje 36 osoba, a lokalni mediji procjenjuju da je žrtava više od 100.

Izvor: Agencije