Malteški nadbiskup pozvao poljske biskupe u borbu s pedofilijom

Carlos Scicluna je poznat po tome što je vodio istragu o osnivaču Kristovih legionara (EPA)

Malteški nadbiskup, monsinjor Charles Scicluna, stručnjak za Vatikan i pitanje svećeničkog spolnog zlostavljanja, pozvao je poljske biskupe da se odlučnije bore s pedofilijom.

Scicluna, koji je došao na plenarnu sjednicu poljskih biskupa posvećenu, između ostalog, zaštiti djece i mladih i koji će voditi sastanak za obuku svećenika koji će saslušati žrtve, pred novinarima je istaknuo da nije izaslanik pape Franje i da ne zna ništa o mjerama koje bi potonji mogao poduzeti prema biskupima optuženim da su šutjeli, pa i štitili svećenike pedofile.

Budući da je Poljsku potresao niz otkrića o pedofilskim skandalima među katoličkim svećenicima, posebno dokumentarni film koji je vidjela većina stanovnika, posjeta zamjenika sekretara Vatikanske kongregacije za nauk vjere privukao je veliku pažnju.

Scicluna je poznat po tome što je vodio istragu o osnivaču Kristovih legionara optuženom za brojne zlouporabe i o spolnom zlostavljanju u Čileu, gdje je više biskupa moralo dati ostavku.

Provesti dokument u djelo

Pošto je čestitao poljskim biskupima na njihovom dokumentu i dajući im smjernice u vezi s tim pitanjem, visoki prelat je rekao da ga sad treba provesti u djelo.

“Prvi sam to jasno rekao: moramo jako dobre dokumente početi jako dobro primjenjivati (…) Prvo, ljudi moraju znati kome će se u biskupiji i u župi obratiti u vezi sa svojim problemom (…)”, rekao je malteški biskup.

Novinarka koja je htjela doznati hoće li papa kazniti dvadesetak biskupa i nadbiskupa optuženih da su prikrivali slučajeve pedofilije, čija se imena nalaze u izvještaju koji mu je nedavno uručeno u Rimu, ostala je bez odgovora.

“Nisam Sveta Stolica”, odgovorio je Scicluna i dodao kako ne može komentirati nešto što nije vidio.

Novinarka Agata Diduszko-Zyglewska, koja je glasnogovornica udrugženja žrtava “Ne bojte se”, rekla je da je “zgrožena” takvim odgovorom.

“Biskupi nisu ništa riješili i neće, oni su umiješani”, rekla je ona za AFP nakon konferencije za novinare.

Izvor: Agencije