Sturgeon: Škotska i Britanija su na različitim putevima

Škotska, Evropska unija, EU
Škotska se na referendumu o ostanku ili izlasku Velike Britanije većinom izjasnila za ostanak u Uniji (AP)

Škotska premijerka Nicola Sturgeon izjavila je da su Brexit i “horor film” britanske Vlade znaci da Škotska možda treba imati drugačiji put u budućnosti, vjerojatno izvan Velike Britanije.

“Škotska i Velika Britanija su na različitim političkim putevima. Moramo se suočiti s tim je li bolji odgovor na to da imamo sposobnost biti neovisni i oblikovati vlastitu budućnost”, rekla je škotska premijerka, prenosi Beta agenciju AP.

Govoreći stručnjacima i novinarima u Centru za europsku politiku u Bruxellesu, Sturgeon je rekla kako “narod Škotske mora imati izbor prije nego što bude nanesena šteta Brexitom”.

Zakonski prijedlog na novi referendum ‘uskoro’

Škotska se na referendumu o ostanku ili izlasku Velike Britanije većinom izjasnila za ostanak u Uniji.

Nicola Sturgeon je krajem travnja najavila da će škotska vlada “uskoro” podnijeti zakonski prijedlog za održavanje novog referenduma o neovisnosti prije idućih izbora koji su na rasporedu 2021. godine.

“Uskoro ćemo predložiti nacrt zakon s propisima za održavanje svakog referenduma sada ili u budućnosti, a koji je u nadležnosti škotskog parlamenta”, rekla je Sturgeon, inače čelnica Škotske nacionalne stranke (SNP).

Izrazila je tada nadu da će tekst novih propisa biti izglasan do kraja godine.

Za ostanak u EU 62 posto Škota

Škoti su se o neovisnosti svoje nacije izjašnjavali u rujnu 2014. godine, kada je 55 posto birača glasalo protiv otcjepljenja.

Međutim, SNP smatra da nakon referenduma o Brexitu, na kojem se u lipnju 2016. za ostanak u Europskoj uniji izjasnilo 62 posto Škota, postoji osnova za raspisivanje novog referenduma.

“Izbor između Brexita i budućnosti za Škotsku kao neovisne europske nacije mora se provesti u mandatu ovog parlamenta”, rekla Sturgeon u parlamentu.  

Izvor: Agencije