Njemačka od aukcije frekvencije 5G zaradila više od očekivanog

Njemačke vlasti sastavljajući listi sigurnosnih uslova nisu pominjale kineski Huawei, za koji SAD tvrde da predstavlja špijunsku prijetnju (EPA)

Nemačka aukcija frekvencija za superbrzu mrežu za prenos podataka 5G završena je posle skoro tri meseca sa 6,55 milijardi evra prihoda za državu što je više novca nego što se prvobitno očekivalo.

Savezna agencija za mreže objavila je u sredu kraj aukcije koja je otvorena 19. marta.

Na aukciji su učestvovale ponude postojećih mrežnih operatera Deutsche Telekom (2,2 milijarde evra), Vodafone (1,9), Telefonica (1,4) i novajlija Drillisch (1,1).

“Kraj akukcije je zvuk startnog pištolja za 5G mrežu u Nemačkoj”, rekao je Jochen Homann, predsednik državne agencije za mreže, koja je bila zadužena za sprovođenje aukcije.

Učesnici aukcije žalili su se na visoku cenu koju su platili, upozorivši da bi to moglo da vodi manjim investicijama u mrežu.

‘Gorak ukus’ aukcije

Član uprave Deutsche Telekoma rekao je da je cena mogla biti niža i da ostaje “gorak ukus” posle aukcije, dok je Hannes Ametsreiter, šef nemačkog ogranka Vodafoneaaukciju opisao kao “katastrofu za Nemačku”

Sigurnost mreže nije direktno predstavljala problem na aukciji, mada je proteklih meseci bilo problema.

Nemačke vlasti sastavile su listu bezbednosnih zahteva propisavši da isporučioci sistema moraju biti “pouzdani”.

Nisu pominjali kineskog tehnološkog giganta “Huawei”, za koji SAD tvrde da predstavlja špijunsku pretnju.

Prikupljena suma ipak nije rekord. Nemačka je znatno više zaradila 2000. godine nakon aukcije za 3G mrežu – 50 milijardi evra, dok je 2015. na aukciji za 4G mrežu prikupljeno 5,1 milijardi evra.

Izvor: Agencije