Ako SAD rasporedi vojsku u Poljsku, Rusija će odgovoriti

Raspoređivanje američkih vojnika tražila je Varšava kako bi odvratila moguću agresiju Moskve (Reuters)

Ruski zastupnici objavili su u četvrtak da će novo američko slanje vojnika u Poljsku, koje je najavio predsjednik SAD-a Donald Trump, prisiliti Moskvu da na to odgovori, uz napomenu da bi zbog toga Poljska mogla biti meta u slučaju sukoba, prenosi Reuters.

Trump je obećao poljskom predsjedniku Andrzeju Dudi da će poslati najmanje 1.000 američkih vojnika u Poljsku, što je mjera koju je tražila Varšava kako bi odvratila moguću agresiju Moskve.

Zastupnici ruskog parlamenta prvi su reagirali na tu inicijativu, koja, kako kažu, također predviđa raspoređivanje vojnih bespilotnih letjelica.

“U slučaju bilo kakvog sukoba teritorij Poljske postao bi jasnom metom za osvetnički udar kad bismo mi iznenada bili napadnuti”, izjavio je Vladimir Džabarov, zamjenik čelnika Odbora za međunarodna pitanja Gornjeg doma ruskog parlamenta.

Podsjećanje na Kubansku krizu 1962.

Drugi zastupnik, bivši zapovjednik ruskih specijalnih snaga Vladimir Šamanov, koji je sada na čelu Odbora za obranu u Donjem domu, izrazio je zabrinutost zbog američkih dronova jer oni mogu nositi nuklearno oružje.

“Svijet postupno klizi prema opasnom trenutku, koji se može usporediti s karipskom krizom”, rekao je Šamanov, koristeći ruski naziv za Kubansku raketnu krizu 1962. između Sjedinjenih Američkih Država i tadašnjeg Sovjetskog Saveza, koja je dovela svijet na rub nuklearnog rata.

Ruski parlament nije uključen u donošenje odluka o vanjskoj politici, osim u situacijama kada Kremlj traži formalno odobrenje Gornjeg doma za vojnu operaciju.

Izvor: Agencije