Rusija i SAD na putu prema rješenju za kontrolu naoružanja

Nakon susreta u Pragu uslijedit će novi razgovori, najavio je Rjabkov (EPA)

Zamjenik ruskog ministra vanjskih poslova Sergej Rjabkov izjavio je u srijedu da je sastanak s američkim dužnosnicima, održan u Pragu, bio “polazna točka za rješavanje pitanja kontrole naoružanja”.

Ruski dužnosnik, kako prenose moskovski mediji, izrazio je razočarenje što razgovori s američkim izaslanstvom, koje je predvodila zamjenica državnog tajnika za kontrolu naoružanja Andrea Thompson, “nisu rezultirali nekom vrstom kalendara budućih sastanaka ili određenim planom akcija”.

“Ukupni rezultati današnjeg događaja više nisu vezani za jednokratni kontakt, a nakon ovoga uslijedit će novi razgovori”, najavio je Rjabkov, prenosi AP.

Putinova upozorenja

Rusija je bila uznemirena američkim povlačenjem iz Sporazuma o nuklearnim snagama srednjeg dometa (INF) i više je puta izrazila zabrinutost zbog Ugovora o kontroli strateškog nuklearnog naoružanja (START), još jednog ključnog sporazuma o kontroli naoružanja, koji istječe 2021.

Ruski predsjednik Vladimir Putin upozorio je nedavno na opasnost raspadanja međunarodnog sustava kontrole nuklearnog oružja.

Prema njegovu mišljenju, razgovori o produljenju nuklearnog sporazuma START tek trebaju početi.

Izvor: Agencije