U brodolomu u Egejskom moru poginulo sedmero migranata

Prema podacima Ujedinjenih naroda, u Grčku je ove godine stiglo 10.700 migranata i izbjeglica (EPA)
Prema podacima Ujedinjenih naroda, u Grčku je ove godine stiglo 10.700 migranata i izbjeglica (EPA)

Najmanje sedam migranata, uključujući i dvoje djece, poginulo je u potonuću čamca kod grčkog otoka Lesbosa.

Grčka novinska agencija AMNA javlja da je čamac s migrantima potonuo u Egejskom moru četiri kilometra od obale Lesbosa, prenosi Anadolija.

Isti izvor javlja da su spasilačke ekipe iz vode izvukle tijela smrtno stradale četiri žene, dvoje djece i jednog muškarca.

Migranti iz afričkih zemalja

Spašeno je najmanje 57 migranata, a svi su bili porijeklom iz afričkih zemalja i u Grčku su pokušali ući iz Turske.

Predstavnik Organizacije Ujedinjenih naroda za izbjeglice (UNHCR) Philippe Leclerc rekao je da je posljednja tragedija u Egejskom moru podsjetnik da se ljudi i dalje odlučuju na opasan put ka Grčkoj i Evropi.

Prema podacima UN-a, u Grčku je ove godine stiglo najmanje 10.700 migranata i izbjeglica, a na tom putu poginulo je najmanje 39 osoba.

Izvor: Agencije


Povezane

Za mnogu izbjegličku djecu, obrazovanje u zemlji u kojoj borave nije uvijek garantovano. Prema UN-ovim podacima, milioni izbegle dece ne pohađaju škole. Ali u Grčkoj, gde mnogi tražioci azila dolaze s nadom u bolji život, postoji nada u bolju budućnost dece. John Psaropoulos ima sledeću priču.

Sve više izbjeglica pokušava ući u Evropu novim rutama koje odnose brojne živote. Broj onih koji se pokušavaju domoći grčkih otoka u Egejskom moru opada, zbog teških uvjeta u tamošnjim izbjegličkim kampovima. Istovremeno, hiljade osoba pokušavaju preći grčku granicu na sjeveru Turske preko rijeke Marice. Stotine izbjeglica poginule su do sada. Upozoravamo da prilog sadrži […]

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO