Zelenski se nada sankcijama EU-a dok Rusija ne vrati teritorije

Ukrajina
Ukrajina, Rusija i OSCE postigli su sporazum o prekidu vatre između ukrajinskih snaga i proruskih separatista (AP)

Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski izjavio je kako se nada da će sankcije Europske unije protiv Rusije ostati na snazi dok ukrajinski teritoriji ne budu vraćeni pod kontrolu Kijeva.

To je navedeno u priopćenju objavljenom na službenoj internetskoj stranici ukrajinskog predsjednika, prenosi Reuters.

Agencija navodi da je Zapad nametnuo sankcije Moskvi nakon ruskog pripajanja Krima 2014. godine i podrške separatističkim borcima na istoku Ukrajine.

“Hvala vam za podršku politici sankcija protiv Rusije i nadam se njezinom nastavku sve dok ukrajinski teritoriji ne budu u potpunosti vraćeni”, kazao je Zelenski šefovima diplomacija Poljske i Švedske, koji su boravili u Kijevu.

Imenuje novi pregovarački tim

Kremlj je nedavno upozorio novog ukrajinskog predsjednika, koji je od Sjedinjenih Američkih Država zatražio nove gospodarske sankcije Rusiji, da se tako neće zaustaviti rat na istoku Ukrajine.

Ukrajinski predsjednik imenovat će nove pregovarače Kijeva u Kontakt skupini za rješavanje situacije u Donbasu, prenosi Tanjug.

“Minski format će se obnoviti. Koliko razumijem, bit će 5. lipnja”, rekao je ukrajinski ministar vanjskih poslova Pavel Klimkin za radio stanicu Novoje vremja, prenijela je agencija Tass.

On je kazao kako će novi pregovarački tim biti predstavljen idućeg tjedna te da će u njemu biti nekih poznatih lica, ali vjerojatno i novih.

Izvor: Agencije