Pucnjava u Virginiji, najmanje 12 ubijenih

Policija je ušla u zgradu, izvukla sve uposlenike koje je mogla, a zatim razmijenila vatru s osumnjičenikom, koji je ubijen (AP)

Najmanje 12 osoba je ubijeno u Virginia Beachu, američka savezna država Virginia, u petak, kada je naoružani muškarac zapucao u zgradi općine, izazvavši tako bjesomučni bijeg uposlenika u zaklon prije nego ga je policija upucala i ubila, navode vlasti.

Nekoliko drugih osoba je ranjeno u pucnjavi.

Kako je kazao šef policije Virginia Beach James Cervera, dugogodišnji zaposlenik Odjela za komunalne poslove ušao je u općinski centar i “odmah počeo nasumice pucati po žrtvama”.

Cervera dodaje kako je policija identificirala napadača, ali neće objaviti njegovo ime dok vlasti ne kontaktiraju članove porodica.

Policija je ušla u zgradu, izvukla sve uposlenike koje je mogla, a zatim razmijenila vatru s osumnjičenikom, koji je ubijen, istakao je šef policije.

Cervera je dodao kako je napadač imao pištolj kalibra 45 milimetara s prigušivačem i, dok se kretao kroz zgradu, mijenjao je ispražnjene okvire municije.

Pancir spasio policajca

Bobby Dyer, gradonačelnik, kazao je kako je riječ o “najgorem danu u historiji Virginia Beacha”.

Prva žrtva pogođena je u vozilu ispred zgrade, a napadač je potom ušao u zgradu i “odmah i neselektivno” pucao na sve, prenosi agencija Reuters.

Napadač je potom dugo razmjenjivao vatru s četvericom policajaca u zgradi, koji su ga spriječili da počini “veći pokolj”, saopćila je policija.

Jedan policajac je ranjen tokom intervencije, ali je mu je pancir spasio život.

Izvor: Al Jazeera i agencije