Iran spreman za razgovore ako SAD pokaže poštovanje

Hassan Rouhani kaže da Teheran neće podleći pritiscima da počne pregovore (EPA)
Hassan Rouhani kaže da Teheran neće podleći pritiscima da počne pregovore (EPA)

Iranski predsjednik Hassan Rouhani najavio je u subotu da bi Iran mogao biti spreman na razgovore o nuklearnom sporazumu ukoliko SAD pokaže poštovanje i spremnost da se ponaša u skladu s međunarodnim pravilima, ali i naglasio da Teheran neće podlegnuti pritiscima da započne pregovore, javila je agencija Fars.

“Mi smo za logiku i za razgovore, ukoliko druga strana sjedi za pregovaračkim stolom s poštovanjem i ukoliko se drži međunarodnih propisa, a ne ako nam izda naređenje da pregovaramo”, rekao je Rouhani, prenosi Tanjug agenciju Reuters.

Američki predsjednik Donald Trump izjavio je u četvrtak da će SAD, ako Iran želi pregovore, prihvatiti takvu inicijativu.

On je novinarima u Bijeloj kući rekao: “Ako žele razgovarati, ja sam na raspolaganju”, prenosi prenijele su agencije.

Khamanei: Pregovori ne bi donijeli ništa dobro

Međutim, vrhovni iranski vjerski vođa, ajatolah Ali Khamenei, poručio je da pregovori sa SAD-om ne bi donijeli ništa dobro.

U srijedu je rekao kako Iran neće pregovarati o pitanjima koja se odnose na naoružanje.

Istaknuo je da Iran ne želi kupovati nuklearno oružje ne zbog sankcija SAD-a nego zato što je ono zabranjeno po šerijatskom zakonu, navodi agencija.

Vrhovni iranski vođa izjavio je i 14. svibnja, na sastanku sa zastupnicima i dužnosnicima Vlade Irana, da je Iran odbio nastaviti pregovore sa SAD-om.

Iransko Ministarstvo vanjskih poslova prije nekoliko je dana negiralo izvještaje da je Iran počeo pregovore sa Sjedinjenim Američkim Državama.

Iran negirao početak pregovora

Glasnogovornik Ministarstva Seyyed Abbas Mousavi “kategorički odbacuje izvještaje koji citiraju kuvajtske dužnosnike i njihovu tvrdnju da su Iran i SAD počeli pregovore”, objavljeno je na internetskoj stranici iranskog ministarstva.

“Nema ni izravnih ni neizravnih pregovora Irana i SAD-a”, izjavio je Mousavi, navedeno je na internetskoj stranici njegova ministarstva.

Još 15. svibnja  Trump je na Twitteru napisao kako je siguran da će Iran ubrzo zatražiti da počne pregovore s njegovom zemljom.

Predsjednik SAD-a pooštrio je ekonomske sankcije protiv Irana, a njegova administracija pojačava prisustvo u regiji, optužujući Iran da predstavlja prijetnju američkim trupama i interesima, nakon što je Trump prošle godine povukao SAD iz nuklearnog sporazuma s Iranom.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO