Indija želi jake veze sa SAD-om usprkos ukidanju povlastica

Narendra Modi, Donald Trump
Donald Trump je najavio da će nastaviti s procjenama pruža li Vlada Indije pravedan i razuman pristup svojim tržištima (Reuters)

Indija je u subotu priopćila da će nastavititi jačati ekonomske veze sa SAD-om, unatoč odluci američkog predsjednika Donalda Trumpa da joj od 5. lipnja ukine status povlaštene zemlje u trgovini.

“Indija, kao i SAD i druge države, uvijek će se pridržavati nacionalnih interesa po ovom pitanju”, priopćila je indijska Vlada, prenosi Tanjug agenciju Reuters.

Američki predsjednik izjavio je u petak kako će SAD okončati povlašteni trgovinski tretman za Indiju 5. lipnja.

Washington je još početkom ožujka objavio namjeru da ukloni Indiju kao korisnika statusa država u razvoju iz programa Općeg sustava povlastica – GSP.

Indija je “uvela brojne trgovinske prepreke koje stvaraju ozbiljne negativne efekte na trgovinu Sjedinjenih Američkih Država”, navedeno je tada u priopćenju Ureda američkog trgovinskog predstavnika.

Pravedan pristup tržištima

“Utvrdio sam da Indija nije uvjerila SAD da će osigurati pravedan i razuman pristup svojim tržištima”, izjavio je Trump u priopćenju u petak.

U jednom od ranijih pisama, američki predsjednik je naveo kako je promjena za Indiju odlučena nakon “intenzivnih kontakata” New Delhija i Washingtona.

“Nastavit ću s procjenama pruža li Vlada Indije pravedan i razuman pristup svojim tržištima, u skladu s kriterijem GSP-a”, napisao je tada američki lider.

Indija je najveći korisnik programa s GSP-om, po njemu ona u SAD izvozi 5,6 milijardi dolara vrijedna dobra bez oporezivanja i okončanje ovog programa je najjača akcija protiv New Delhija koju je Trump poduzeo od preuzimanja ureda 2017. godine.

Izvor: Agencije