Američki ministar odbrane: Huawei je preblizak Vladi Kine

Patrick Shanahan: Kinesko ponašanje krši suverenitet drugih država i sije nepovjerenje (AP)
Patrick Shanahan: Kinesko ponašanje krši suverenitet drugih država i sije nepovjerenje (AP)

Vršitelj dužnosti ministra odbrane Sjedinjenih Američkih Država Patrick Shanahan izjavio je u subotu kako je tehnološka tvrtka Huawei prebliska kineskoj Vladi, dodajući kako je zvanični Washington zabrinut zbog cyber napada i krađe intelektualnog vlasništva.

“„Huawei je preblizu Vladi [Kine]”, kazao je on na azijskom sigurnosnom samitu u Singapuru.

Sjedinjene Američke Države optužile su Huawei za špijunažu, kršenje trgovinskih sankcija protiv Irana i krađu intelektualnog vlasništva.

Huawei osporava sve optužbe protiv njega.

‘Sijanje nepovjerenja’

Shanahan je tokom govora kazao kako kinesko “ponašanje koje krši suverenitet drugih država i sije nepovjerenje u kineske namjere mora prestati”.

Agencije navode kako šef američke odbrane nije zahtijevao od država da odaberu stranu u američko-kineskom okršaju te kako je naveo kako još postoje šanse da se supersile dogovore.

“Sjedinjene Američke Države ne žele da bilo koja država u ovoj regiji mora birati ili prekinuti pozitivne ekonomske odnose sa bilo kojim partnerom”, istakao je Shanahan.

Izvor: Agencije


Povezane

Kineski tehnološki div Huawei pokrenuo je pravnu borbu protiv američkih sankcija. Podnio je tužbu protiv odluke o zabrani poslovanja, jer je smatra neustavnom. Američkim saveznim tijelima i njihovim ugovaračima zabranjena je upotreba uređaja i opreme Huaweija zbog, kako se navodi, nacionalne sigurnosti.

Glavne tehnološke kompanije razmišljaju o narednim koracima nakon što je Donald Trump stavio kineskog tehnološkog diva Huawei i 70 firmi s kojima sarađuje na crnu listu. Odluku je obrazložio brigom za nacionalnu sigurnost. Američki dobavljači još će tri mjeseca moći sarađivati s Huaweijem. Google je objavio da će nastaviti ažurirati svoj softver na postojećim Huaweijevim […]

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO