Stari kontinent slavi Dan pobjede i Dan Evrope

Evropska unija, EU
Institucije Evropske unije tradicionalno 9. maja otvaraju vrata građanima (EPA)

Diljem Europe obilježava se 9. svibanj kao Dan pobjede nad fašizmom i Dan Europe u znak sjećanja na završetak Drugog svjetskog rata u Europi 1945. godine i početak stvaranja Europske unije pet godina kasnije.

Ove godine obilježava se 74. godišnjica završetka Drugog svjetskog rata i 69 godina od pokretanja inicijative za stvaranje današnje Europske unije.

Ta dva važna događaja u povijesti Europe kao i svake će godine biti obilježena nizom manifestacija i odavanjem počasti žrtvama fašizma i palim borcima u Drugom svjetskom ratu, prenosi Beta.

U zemljama EU-a poseban značaj ima Dan Europe, kao dan koji je označio prekretnicu u odnosima europskih zemalja i otvorio put stvaranju zajednice država na tom kontinentu, dok je u Rusiji težište na proslavi Dana pobjede u Drugom svjetskom ratu.

Kapitulacija nacističke Njemačke

Institucije EU-a tradicionalno 9. svibnja otvaraju vrata za građane, a predstavništva EU-a diljem svijeta organiziraju različite aktivnosti i skupove namijenjene građanima, poput debata, koncerata i posjeta.

S obilježavanjem Dana Europe ove godine poklopio se i summmit Procesa Brdo-Brijuni u Tirani, inicijative koja je pokrenuta sa ciljem da ubrza integraciju zapadnog Balkana u EU.

U Rusiji se 9. svibanj obilježava kao Dan pobjede nad fašizmom tradicionalnom vojnom paradom na Crvenom trgu u Moskvi, na kojoj se prikazuju ruska vojna dostignuća.

Dan pobjede nad fašizmom slavi se 9. svibnja u znak sjećanja na dan kada je nacistička Njemačka 1945. godine potpisala kapitulaciju u Drugom svjetskom ratu.

Schumanov prijedlog prvi korak ka EU

Dan Europe ustanovljen je kao dan sjećanja na deklaraciju francuskog ministra vanjskih poslova Roberta Schumana iz 1950. godine, koja se smatra prvim službenim korakom u nastanku EU-a.

Deklaracija je bila prijedlog bivšim neprijateljima, Francuskoj i Njemačkoj, da uspostave organizaciju koja će zajednički upravljati njihovim industrijama ugljena i čelika, kako se rat u Europi nikada ne bi ponovio.

Prijedlog je doveo do stvaranja Europske zajednice za ugljen i čelik 1951. godine, koja je bila preteča Europske ekonomske zajednice, odnosno današnje EU.

Izvor: Agencije