Turska kompanija razvila oružje za obaranje dronova

Alka sadrži sistem za lasersko uništavanje, kao i sistem eletromagnetnog miješanja (Anadolija)

Vodeća turska kompanija u oblasti odbrambene industrije Roketsan razvila je novi sistem za usmjeravanje energije Alka, a riječ je o inovativnom sistemu koji se koristi u borbi protiv terorizma, najčešće pri neutraliziranju dronova, javlja Anadolija. 

Roketsan, koji je vodeća turska kompanija u proizvodnji raketa, prvi je put predstavio sistem za usmjeravanje energije Alka na Međunarodnom sajmu odbrambene industrije (IDEF) u Istanbulu.

Alka se na testiranjima pokazala vrlo uspješnom u eliminiranju prijetnji od ručno izrađenog eksploziva, dronova s vatrenim oružjem, špijunskih dronova, ali i napada u koje je uključen veći broj bespilotnih letjelica. 

Direktor za napredne tehnologije u Roketsanu Ugur Kayasal rekao je da je ta kompanija razvila Alku zahvaljujući vlastitim resursima. 

Sistem za lasersko uništavanje

Prema njegovim riječima, Alka sadrži sistem za lasersko uništavanje, kao i eletromagnetni sistem miješanja. 

“Zahvaljujući tome, ovo je vrlo učinkovit sistem u borbi protiv dronova i drugih letjelica koji se koriste u terorističkim napadima. Istovremeno, omogućava daljinsko praćenje ručno izrađenih eksploziva. Sistem precizno prati cilj, a putem radarskog i elektrooptičkog sistema, koji posjeduje sposobnost istovremenog praćenja više ciljeva, koje potom uništava. Ovim sistemom trenutno je zaštićen jedan od objekata Roketsana”, rekao je Kayasal.

Dodao je da je kompanija na tom sistemu radila četiri do pet godina, te da se u posljednje dvije godine radilo na samom vozilu koje nosi sistem. 

“Pogoditi dron oružjem ili bacačem raketa vrlo je teško. Zbog toga na prijetnje moramo odgovoriti inovativnim oružjem. Radimo na tome da pomoću sistema za usmjeravanje energije uklonimo svaku prijetnju”, kaže Kayasal.

Naglasio je da je Alka prošla sve neophodne testove te se pokazala vrlo efikasnim sistemom.

Alka može usmjeriti elektromagnetnu i lasersku energiju prema određenom području, a time korisniku daje mogućnost elektromagnetnog miješanja kako bi se spriječilo djelovanje jednog ili više dronova. Alka pomoću tih sposobnosti daje i mogućnosti elektromagnetnog i laserskog uništavanja dronova sa sigurne udaljenosti. 

Protivzračna odbrana

Alka usmjerava energiju na udaljenost i do četiri kilometra, a može uništiti cilj na daljini 500 metara. 

Budući da Alka pojačano i s velikom preciznošću usmjerava energiju prema meti, može pogoditi cilj na željenoj tački i tako spriječiti vanjsko oštećenje.

Trošak sistema, koji se može koristiti u dnevnim i noćnim uvjetima i koji reagira brzinom svjetlosti, znatno je manji od troškova konvencionalnog oružja i municije.

Smatra se da je taj mobilni sistem idealno rješenje za protivzračnu odbranu kritičnih objekata, kao što su brodovi, zapovjedništva, baze, luke i drugi strateški objekti.

Izvor: Agencije