Malezija preuzima imovinu Najiba Razaka vrijednu 171 milion dolara

Najib Razak je optužen za višemilionske korupcijske skandale i zloupotrebu položaja (EPA)

Malezijska Vlada poduzela je korake kako bi se imovina bivšeg premijera Najiba Razaka u vrijednosti od 171 milion dolara predala državnom trezoru.

Malezijski list The Edge Markets objavio je kako je Visokom malezijskom sudu podnesen zahtjev da za “odobrenje naloga za oduzimanje” imovine Rezaka, koju je ranije zaplijenila policija, u sklopu istrage o navodnoj krađi i pranju novca u državnom investicionom fondu First Malaysia Development Berhad – 1MDB.

Riječ je dijamantima, ručnim satovima, 27 luksuznih automobila te novčanim sredstvima, koja se nalaze na 29 zasebnih računa, sveukupne vrijednosti od 171 milion dolara, prenosi Anadolija.

SAD vratio prvu tranšu novca

Vlasti Sjedinjenih Američkih Država u utorak su vratile Maleziji prvu tranšu od ukupno 200 miliona dolara koji su iz te zemlje izvučeni u okviru korupcijskog skandala Fonda 1MDB.

SAD je Maleziji u prvoj tranši vratio 57 miliona dolara.

Državni tužilac Malezije Tommy Thomas novinarima je kazao su vlasti SAD-a vratile novac koji je ranije sa računa Fonda 1MDB-a prebačen na račun holivudske kompanije Red Granite Pictures, s kojom je usko povezan posinak bivšeg malezijskog premijera Riza Aziz.

Bivši malezijski premijer Razak optužen je za višemilionske korupcijske skandale i zloupotrebu položaja, a Vrhovni sud mu je u utorak odbio zahtjev za izuzeće glavnog tužioca Gopala Sri Rama. 

Izvor: Agencije