Pilot Suhoja tvrdi da je za nesreću kriv udar munje

Razmatra se nekoliko uzroka poput tehničke ili ljudske greške i loših vremenskih uvjeta (EPA)
Razmatra se nekoliko uzroka poput tehničke ili ljudske greške i loših vremenskih uvjeta (EPA)

Denis Evdokimov, kapetan aviona Suhoj Superjet 100, koji se zapalio tokom prisilnog slijetanja u Moskvi, pri čemu je poginula 41 osoba, rekao je za ruske medije da je avion koji je tek poletio u Murmansk, morao prisilno sletjeti pošto su instrumenti prestali raditi zbog udara munje.

„Zbog munje smo izgubili radijsku vezu“,  rekao je pilot za ruski tabloid Komsomolsku Pravdu, prenosi Hina.

„Uspjeli smo uspostaviti vezu pomoću frekvencije za slanje signala u slučaju opasnosti, ali je bila kratka i isprekidana. Uspjeli smo reći nekoliko riječi, a zatim se veza izgubila“, dodao je on.

Kapetan je rekao da se letjelica zapalila zbog toga što je kod prizemljenja svom snagom udarila o tlo.

„Uzrok je sigurno taj što su spremnici bili puni goriva“, rekao je.

‘Kao da nas je stresla struja’

„Poletjeli smo, ušli smo u oblak i tada je počela padati jaka tuča. U tom trenutku smo osjetili udar munje, kao da nas je stresla struja“, rekla je domaćica aviona Tatjana Kasatkina.

Nesreća u nedjelju posljednja je u nizu neuspjeha ovog, prvog putničkog aviona razvijenog u Rusiji nakon raspada Sovjetskog saveza koji je Moskva prikazivala kao dokaz da može samostalno proizvesti kvalitetan avion, piše agencija Hina.

Istražitelji analiziraju zašto je avion Aeroflota na letu od Moskve do Murmanska morao prisilno sletjeti i zašto je to slijetanje prošlo toliko katastrofalno. 

Jevgenij Ditrih, ruski ministar prometa, na konferenciji za medije kazao je da je zahtjev da se taj model aviona prizemlji dok se ne dovrši istraga „bez osnova“. 

Neimenovani izvor je za rusku agenciju Tass rekao da je prinudno slijetanje izvedeno „potpuno normalno“.

„Avion se normalnom brzinom približavao mjestu slijetanja, iako u režimu vanrednog stanja. Brzina aviona je bila 274 km/h, što je za taj model potpuno normalna brzina slijetanja“, rekao je neimenovan izvor.

Kako navodi Tass, za odluku o prinudnom slijetanju postojali su ozbiljni razlozi, među kojima se navode potpuni pad sistema, oslabljena mogućnost kontrole letjelice ili potpuno odsustvo komunikacije.

Televizijske snimke od nedjelje pokazuju kako se avion zapalio na pisti moskovske zračne luke Šeremetjevo pri nepravilnom slijetanju. 

Avion je prevozio 73 putnika i pet članova posade.

Ditrih je rekao da je iz aviona izvučeno 41 tijelo.

Kritike zbog sigurnosti i pouzdanosti

Preživjela su 33 putnika i četiri članova posade, a šestero u kritičnom je stanju. 

Avion je proizveden u avgustu 2017. na dalekom istoku, a posljednji put bio je servisiran u aprilu ove godine. 

Aeroflot je dugo radio na tome da sliku nesigurne aviokompanije kakva je bila u postsovjetskom razdoblju prometne u modernu kompaniju pa je ulaganjem izgradio jednu od najmodernijih flota na međunarodnim rutama kloristeći se uglavnom avionima Boeing i Airbus. 

No, ta aviokompanija vlasnica je i najmanje 50 Superjetova koje koristi na domaćim i stranim letovima. 

Taj model je počeo letjeti 2011. i više je puta bio kritiziran zbog sigurnosti i pouzdanosti, što uključuje i prisilno slijetanje u decembru 2016. nakon što je otkrivena neispravnost na repu aviona. 

Meksička niskotarifna aviokompanija Interjet Airlines, korisnica pet Superjetova, u nedjelju je saopštila da tim avionima upravlja „po najvišim sigurnosnim standardima“ i da pomno prati rusku istragu. 

Jedan Suhoj Superjet srušio se 2012. u Indoneziji na probnom letu, pri čemu je poginulo svih 45 putnika i članova posade, a za uzrok nesreće proglašena je ljudska greška. 

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO